Een vrijwilliger bij een schoonmaakactie op Terschelling in januari.
NOS Nieuws

Bordjes en extra afvalbakken moeten uitnodigen tot schoonmaak Wadden

Bij strandovergangen op de Waddeneilanden worden speciale afvalbakken en containers geplaatst. Bezoekers kunnen daar de rommel kwijt afkomstig uit de zeecontainers die in januari van een schip zijn gevallen. Het is een van de maatregelen waarmee Rijkswaterstaat en andere betrokken partijen de schade voor het milieu zo veel mogelijk proberen te beperken.

Bij de afvalbakken en containers komen bordjes met instructies te hangen en waarschuwingen voor chemisch afval.

Vrijwilligers op het strand van Vlieland

Verder worden coördinatoren benoemd die het opruimen op de eilanden, de Waddenkust en de Afsluitdijk in goede banen moeten leiden. Waar nodig worden opruimacties gestart, soms met hulp van vrijwilligers, zoals eerder ook gebeurde.

De coördinatoren blijven na de berging van de laatste vermiste container nog anderhalf jaar in functie, omdat de verwachting is dat er ook dan nog materiaal uit de containers zal aanspoelen.

Aangespoelde microplastics

Het opruimen wordt zo veel mogelijk handmatig gedaan. Alleen als er geen ecologische schade ontstaat, kunnen machines worden ingezet. Over de vraag hoe 'microplastics' van kleiner dan 1 centimeter het best kunnen worden opgeruimd, wordt nog advies ingewonnen.

Ook komt er een onderzoek naar de gevolgen op lange termijn van het aanspoelen van microplastics en chemicaliën.

De kosten van de maatregelen worden gedeclareerd bij de eigenaar van het schip, de MSC Zoë. Dat verloor in de nacht van 1 op 2 januari op de Noordzee ten noorden van de Wadden 345 zeecontainers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl