Direct naar artikelinhoud
Commentaar

Blok gaat te makkelijk mee op Amerikaanse koers in Venezuela

Juan Guaidó en zijn aanhangersBeeld EPA

De zelfverklaarde president van Venezuela, Juan Guaidó, heeft besloten dat 23 februari de dag wordt dat humanitaire hulp, verzameld aan de grens met Colombia, zijn land in zal worden gebracht. 

Hoe dat precies in zijn werk moet gaan, is nog niet helemaal duidelijk: de zittende president Nicolas Maduro vertikt het om de goederen, afkomstig van de door hem vervloekte Verenigde Staten, het land binnen te laten. De brug die beide landen verbindt is daarom met een paar grote vrachtwagens afgesloten.

Hulp is voor Venezuela op zich zeer gewenst. Het in potentie rijke olieland is door het beleid van Maduro in de economische afgrond gekieperd, waardoor het aan de bedelstaf is geraakt. Er zijn grote voedsel- en medicijntekorten, waardoor zelfs mensen sterven. Miljoenen Venezolanen zijn hun vaderland ontvlucht.

Niet zomaar hulp

Dat kan de indruk niet wegnemen dat hulp door de VS niet zomaar hulp is. Washington gebruikt de goederen aan de Colombiaanse grens als chantage- of hefmiddel om Maduro uit het zadel te wippen. Eerder besloten de Amerikanen al om Guaidó als interim-president te erkennen en Venezolaanse tegoeden die via Amerika lopen, naar deze nieuwe, eigen man te sluizen. Bedoeling is dat Guaidó financiële armslag krijgt en dat de steun aan Maduro in Venezuela verder afneemt. Militair ingrijpen wil Washington bovendien niet uitsluiten.

Het is zeer verrassend dat Nederland nu zonder veel discussie in het spoor van Washington Guaidó heeft erkend als leider

Dat is, internationaal-rechtelijk gezien, een nogal discutabele gang van zaken. Het is ongebruikelijk dat landen oppositieleiders als regeringsleiders erkennen. Als dat al gebeurt, dan meestal in tijden van burgeroorlog, als de erkende leiding van een land de controle over territorium kwijtraakt. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Libië, toen dictator Kadafi al aan de verliezende hand was, door verscheidene westerse landen. Nederland was destijds sceptisch en hield zich afzijdig.

Het is alleen daarom al zeer verrassend dat Nederland nu zonder veel discussie in het spoor van Washington Guaidó heeft erkend als leider. Dat de regering vorige week bij monde van minister Blok van buitenlandse zaken zomaar bekendmaakte dat Curaçao straks als ‘hub’ voor humanitaire goederen kan worden gebruikt, is nog opmerkelijker. Dat was wel logisch geweest als de Verenigde Naties of het Rode Kruis het hadden gevraagd. Maar nu kwam het verzoek uit Washington.

De Nederlandse regering zet zo uitzonderlijke stappen, en vaart mee op een Amerikaanse koers die onomwonden is gericht op geforceerde ‘regime-verandering’. Het is zeer de vraag of dat wenselijk is. Je zou op zijn minst hopen dat het pas gebeurt na een grondig parlementair debat.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Wat moet er gebeuren in Venezuela, wil president Nicolás Maduro vallen?

“Venezuela is heel dicht bij een omslag”, zei oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guiadó. Maar de leider wankelt nog niet. Wat moet er gebeuren, wil hij vallen?