Direct naar artikelinhoud
nieuws

Russische mensenrechtenactivist en journalist opgehouden op Schiphol

Een Russische onderzoeksjournalist en een mensenrechtenactivist zijn vanochtend opgehouden op Schiphol. Eerder meldde de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta dat de twee werden vastgehouden, maar de Koninklijke Marechaussee laat weten dat ze slechts werden opgehouden.

en
De Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Homorechten bestaan niet in Tsjetsjenië, want volgens de autoriteiten zijn er geen homoseksuelen in de republiek.Beeld Getty

Het zou gaan om onderzoeksjournalist Jelena Milasjina, bekend vanwege haar onthullingen in Novaja Gazeta over vervolgingen van homo’s in de Russische republiek Tsjetsjenië. De andere Russische vrouw, Milana Boechajeva, werkt voor mensenrechtenorganisatie Memorial.

Het is niet bekend waarom de Nederlandse Marechaussee de twee opgehouden heeft. Milasjina en Boechajeva reisden naar Amsterdam om daar met mensenrechtenactivisten te spreken over Syrische vluchtelingen, schrijft Novaja Gazeta

Milasjina is een van de bekendste journalisten van Novaja Gazeta, een krant die in Rusland onder zware druk staat wegens kritische berichtgeving over de Russische autoriteiten. Milasjina deed onder meer onderzoek naar de moorden op collega-journalisten bij Novaja, mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië en corruptie. In 2017 vluchtte ze korte tijd naar het buitenland wegens doodsbedreigingen na haar onthullingen over homovervolgingen in Tsjetsjenië. Milasjina won meerdere journalistieke prijzen en kreeg in 2013 de International Women of Courage Award van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Haar reisgenoot, Milana Boechajeva, is onder meer bekend wegens haar activisme in Tsjetsjenië voor mensenrechtenorganisatie Memorial. Ook die organisatie staat in Rusland onder zware druk. De voorzitter van de afdeling in Tsjetsjenië, Ojoeb Titiëv, is gearresteerd en zit sinds januari 2018 in voorarrest.

‘Hier mezelf zijn kan mijn dood betekenen’

De Volkskrant sprak in 2017 met slachtoffers van de homovervolgingen die Jelena Milasjina onthulde.