Jonge moslima schrijft verdriet van zich af op Facebook: “Berlijn was mijn veilig eiland”

© REUTERS

Dat de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn ook de moslimgemeenschap in Duitsland enorm hard treft, bewijst deze Facebookpost van een jonge moslima. Ze beschrijft in treffende bewoordingen hoe ze zich voelt nu de blinde terreur heeft toegeslagen in haar veilige thuishaven.

jva

De 22-jarige studente geneeskunde Nemi El-Hassan wou maandag de dag op restaurant afsluiten toen ze hoorde over de aanslag in het hart van haar thuisstad Berlijn. Twaalf mensen lieten het leven toen een truck inreed op een kerstmarkt aan de Kurfürstendamm.

De woede en het onbegrip die ze voelde verwoordde ze in een een korte, maar krachtige Facebookpost die ze de avond zelf nog postte. In Duitsland ging haar boodschap intussen viraal: meer dan duizend likes en honderden shares.

“Waarom dacht ik dat het ons hier nooit kon overkomen?”

© REUTERS

“Terrorisme... hoe vaak heb ik dat begrip gehoord, erover nagedacht en over de verwoestende gevolgen ervan gelezen”, steekt Nemi van wal. “Met elke aanslag konden we vermoeden dat het dichter en dichter naar ons toe zou komen. Zelf was ik in Beiroet en Bagdad en heb ik gezien wat dit bloedige monster kan aanrichten. En elke keer was ik zo dankbaar dat ik in Berlijn kon leven. Op een klein, veilig, groots eiland.”

“En nu? Nu is de terreur ook bij ons binnengekomen, op volle kracht en zonder enig mededogen sloeg hij toe. Omdat hij nooit respect heeft gehad voor het leven, voor hoe mooi en hoe waardevol dat kan zijn. Op dit moment kan ik zelfs niet geloven wat ik gezien heb, maar tegelijkertijd weet ik niet meer waarom ik altijd zo zeker was dat het ons hier niet kon overkomen”, vraagt Nemi zich af

“Ik hoorde de onmacht in de stemmen van mijn familie”

© RR

En de jonge gesluierde vrouw staat ook stil bij de gevolgen voor de toekomst. “Toen ik het nieuws vernam op restaurant, kreeg ik meteen ongeruste berichtjes van mijn familie. Door hun vertwijfelde stemmen werd ik mij ervan bewust hoe groot hun onmacht is.”

“Nu blijft er niets meer te doen dan te bidden, voor de gewonden en de overlevers, voor de hulpdiensten. Ik hoop dat iedereen de kracht vindt om deze moeilijke momenten te doorstaan, en dat na de stor de rust in ons hart mag terugkeren”, besluit Nemi.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen