RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Personal finance

Huis kopen om te verhuren: banken springen in op vraag

Beeld © Getty

Wie geld 'over' heeft zoekt naar rendement. De spaarrente is al tijden zo laag dat geld op de bank stallen weinig oplevert. Een van de alternatieven: stenen. Hypotheekverstrekkers spelen daar op in, met speciale 'verhuurhypotheken'. Toch hebben beleggers nog weinig te kiezen.

Bij een zogenoemde verhuur-, investerings- of 'buy-to-lethypotheek' leen je geld om een huis te kopen dat je vervolgens verhuurt. Een huis om te verhuren kan een aantrekkelijke investering zijn. In de eerste plaats omdat je maandelijks huurinkomsten krijgt overgemaakt, en daarnaast omdat de verwachte waardestijging van je huurhuis indirect ook het nodige oplevert. 

Niet gek dus dat de vraag naar koopwoningen om te verhuren is de afgelopen jaren flink gestegen. Tussen 2006 en 2016 steeg het aantal aankopen voor de verhuur van 3,3 procent naar 5,8 procent, concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de KU Leuven. Ons land telt ongeveer 1 miljoen particuliere huurwoningen.

Buy-to-let vast onderdeel

Niet elke huisbaas-in-spe heeft een hypotheek nodig om een huis te kunnen kopen, maar met name kleine, particuliere beleggers hebben daar wel financiering voor nodig. Zij hebben de keuze uit een handjevol hypotheekverstrekkers. Onder hen de NN Group.

Dat bedrijf roemt vandaag de lancering van haar buy-to-lethypotheek, afgelopen november, bij de presentatie van de (overigens tegenvallende) jaarcijfers. Een paar jaar terug begon het verstrekken van hypotheken aan huisbazen als pilot, inmiddels is het een vast onderdeel in het assortiment. NN-topman Lard Friese zegt tegen RTL Z dat er veel vraag naar is vanuit klanten.

Weinig aanbieders

Naast NN Group kun je ook terecht bij onder meer ING, NIBC Direct en Woonfonds (onderdeel van Achmea). Dat is best weinig, als je kijkt naar de stijgende interesse onder particuliere beleggers, vindt finance-onderzoeker MoneyView

Critici plaatsen kanttekeningen bij deze ontwikkeling op de woningmarkt. Beleggers zouden de prijzen op de huizenmarkt opdrijven. Met hun komst stijgt de vraag immers, terwijl het aanbod nagenoeg hetzelfde blijft. Bovendien verdrukken zij starters, omdat ze de financiering vaak makkelijker en sneller voor elkaar krijgen.

Strengere voorwaarden

Toch verdient het beeld van de graaiende huisjesmelker met tientallen huurpanden enige nuancering. Voor zo'n verhuurhypotheek gelden vaak strengere voorwaarden. Ook moet je meer eigen geld inbrengen, meestal minstens 30 procent.  

Bovendien heeft het leeuwendeel van de huisbazen een of twee huizen in de verhuur. Een zeer klein percentage van de huisbazen heeft er meer dan vijftig, concludeerde Janneke Michielsen (TU Delft) op basis van Kadastergegevens. Dat beleggers verantwoordelijk zijn voor de flinke prijsstijgingen van de laatste jaren is volgens haar onderzoek te kort door de bocht. De belegger is slechts een van de vele oorzaken. Haar onderzoek werd bekroond met de Woningmarktscriptieprijs

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat wel verder onderzoeken wat de invloed van beleggers precies is op de huizenprijzen. "Verontrustende berichtgeving over prijsopdrijving door beleggers op de woningmarkt neem ik serieus", schreef minister Kajsa Ollongren (D66) gisteren in een Kamerbrief.

Samen met het Kadaster, De Nederlandsche Bank en de Universiteit van Amsterdam gaat ze onderzoeken in hoeverre er sprake is van zo'n prijsopdrijvend effect. 

Starters
Huis kopen
Starters in het nauw: minister onderzoekt effect beleggers op woningmarkt