De politiebus raakte zwaar beschadigd
NOS Nieuws

Demonstranten vernielen politieauto bij Lyon, agent in tranen

In Frankrijk is door de politiek en een vakbond geschokt gereageerd op een video waarop te zien is hoe een politiebusje wordt aangevallen. Het incident gebeurde gisteren in Lyon bij een demonstratie van gele hesjes.

Op de beelden is te zien dat het busje in een file rijdt en wordt bekogeld. Ook springen mensen op de motorkap van het voertuig, dat zich met sirenes aan door de file probeert te manoeuvreren.

Demonstranten vernielen politieauto bij Lyon

De beelden zijn naar buiten gebracht door een Franse politiebond, die oproept tot steun aan de politie. "Wie zijn de daders van dit geweld? Schaam je", schrijft de bond op Twitter.

Volgens de politie blokkeerden de gele hesjes het verkeer richting de snelweg A7 gedurende zo'n twee uur. De vakbond meldt dat de auto met geweld werd aangevallen toen de demonstranten de auto zagen rijden. Sommige aanvallers droegen een geel hesje, anderen niet. Het is overigens niet bekend waar de politiebus vandaan kwam en waarnaartoe de agenten op weg waren.

Pas toen de agenten steun kregen van de oproerpolitie, wisten ze weg te komen. De agente die de auto bestuurde reageerde aan het eind van het filmpje emotioneel. "Ik was bang", zei ze snikkend.

Op YouTube staan ook beelden van het incident vanuit een andere hoek. Hierop is te zien dat het politiebusje wegrijdt, terwijl er meerdere stenen worden gegooid. De oproerpolitie grijpt hierna in en gebruikt daarbij onder meer traangas.

Minister van Binnenlandse Zaken Castaner noemt het geweld ontoelaatbaar. Hij zegt dat het de taak van de politie is om mensen te beschermen en roept de gele hesjes op te stoppen met het geweld naar de hulpdiensten. Ook staatssecretaris Nuñez heeft zijn onvoorwaardelijke steun voor de politie uitgesproken. Hij spreekt van een laf incident.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in heel Frankrijk gisteren weer 41.500 mensen op de been in gele hesjes. De meeste protesten verliepen vreedzaam. Op enkele plekken kwam het, met name na de demonstraties, tot ongeregeldheden.

Zo werd de bekende Franse filosoof Alain Finkielkraut het slachtoffer van discriminatie; mensen riepen in Parijs antisemitische leuzen naar hem. Zowel Castaner als president Macron heeft zijn afkeur uitgesproken over het voorval.

Geweld politie

Ook het geweld dat door de politie wordt gebruikt staat ter discussie. "Dat gaat onder meer over het gebruik van pistolen met rubberen kogels en granaten", zegt correspondent Frank Renout. "Er zijn actievoerders met hoofdwonden, terwijl de rubberen kogels niet op het hoofd mogen worden afgevuurd. Vorige week raakte iemand vier vingers kwijt door een granaat van de politie. De politie zegt: als je ons die wapens afneemt, kunnen we alleen nog met de vuisten vechten of met echte kogels schieten."

Desondanks lijkt het geweld niet toe te nemen, zegt Renout. "Er zijn bijna geen opstootjes meer bij de demonstraties zelf, alleen na afloop."

Sinds de eerste nationale protestdag op 17 november kwamen elf demonstranten om het leven, vooral bij wegblokkades. Zo'n 2000 betogers en ongeveer 1000 agenten raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl