Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan alle Nederlanders

16-02-2019 09:01

Beste Nederlanders,

Jullie gaan er dit jaar allemaal op vooruit.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD).

Dat zei vice-premier Kajsa Ollongren (D66).

Dat zeiden de heulmedia (zoals de Volkskrant).

Om middernacht maakte het CBS namelijk bekend dat de energierekening van een gemiddeld Nederlands gezin bij hetzelfde gebruik van gas en elektra dit jaar stijgt van 1740 naar 2074 euro. Dat is een stijging van 334 euro netto, ofwel 19,2 procent. Van deze 334 euro netto is 161,93 euro belasting.

Julie gaan er dit jaar gemiddeld allemaal op áchteruit.

Want energierekening, want BTW, want zorgpremie, want gemeentelijke woonlasten, want dit, want dat, want zus, want zo…

Rutte, Ollongren en al die anderen uit het partijkartel die beweerden dat jullie er allemaal op vooruit gaan dit jaar, logen dat ze barstten.

En dat wisten ze donders goed.

Net als jullie dat wisten.

Ik wil vandaag even speciale aandacht vragen voor de rol van het CBS.

Waarom maakte het CBS dit nieuws om middernacht, in de nacht van vrijdag op zaterdag, bekend?

Denken jullie dat ze op het hoofdkantoor in Den Haag gisteravond tot laat op de avond aan het rekenen waren, dat ze om 23.48 uur eindelijk de cijfers compleet hadden en toen zo schrokken van de uitkomst dat ze als een Razende Roeland een persbericht in elkaar hebben geflanst dat toevallig precies om middernacht naar buiten ging omdat het wel heel belangrijk was dat zoveel mogelijk Nederlanders zo snel mogelijk zouden weten welke schandalige greep in hun portemonnee VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nu weer hadden gedaan?

Of denken jullie dat het persbericht dagen geleden al in concept klaar was, tot op de laatste komma werd afgestemd met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en dat op dat CBS-hoofdkantoor in Den Haag werd besloten om het naar buiten te brengen op een tijdstip dat de zaterdagkranten al lang gezakt waren, de laatste nieuwsuitzendingen op televisie achter de rug waren en half Nederland al lag te slapen?

Ik heb een paar jaar geleden een tijdje bij het CBS in Den Haag rondgelopen op de afdeling die over de persberichten gaat.

Als jullie denken dat daar ook maar één dag in het jaar om 23.48 uur het licht nog brandt, moeten jullie je dringend laten nakijken…

Wedden dat de stijging van de energierekening met 19,2 procent maandag geen nieuws meer is voor de Staatsomroepen en de met de politieke elite heulende kranten?

Het lijken allemaal van die keurige mensen in de politiek, bij de instituties en in de media, maar laat de schijn je niet bedriegen.

Je wordt genaaid.

En het heeft alle trekken van een gangbang.

Groet,

JanD

UPDATE Ik was even vergeten dat enkele media het bericht al onder embargo hadden gekregen. Zodat ze meteen konden uitleggen wat jullie kunnen doen om minder energie te gebruiken, want het is jullie eigen schuld. Stom van me!