Jan Wolter-Wabeke in het Paleis van Justitie van Den Haag.
Volledig scherm
Jan Wolter-Wabeke in het Paleis van Justitie van Den Haag. © Hollandse Hoogte / Frank van Beek Fotografie

‘Rechter had zich uit zaak moeten terugtrekken vanwege privé-contact met Joris Demmink’

Een Haagse rechter ligt onder vuur vanwege zijn rol in een vermeende misbruikzaak waarin ook oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink wordt genoemd. Een foto toont aan dat de rechter Jan Wolter Wabeke privécontact had met Demmink. Volgens hoogleraar Theo de Roos had de rechter zich daarom uit de zaak moeten terugtrekken.

  1. AI-app Udio verwijdert aantal liedjes: Nederlandse artiesten krijgen aanbod voor samenwerking
    artiesten bezorgd

    AI-app Udio verwijdert aantal liedjes: Nederland­se artiesten krijgen aanbod voor samenwer­king

    Lucratieve contracten lonken voor Nederlandse artiesten die zien dat hun stem en artistieke werk zonder toestemming wordt overgenomen door Udio. Het bedrijf achter de nieuwe spraakmakende AI-app biedt hen een ‘commerciële samenwerking’ aan als zij bereid zijn hun beschermde werk over te dragen aan de grillen van kunstmatige intelligentie (AI). In de tussentijd gaat Udio onrechtmatige liedjes van het platform halen, laat een woordvoerder aan deze site weten.
  2. Honderden derdelanders mogen voorlopig toch in Oekraïne-opvang blijven
    Raad van State

    Honderden derdelan­ders mogen voorlopig toch in Oekraïne-op­vang blijven

    Er komt voorlopig geen duidelijkheid over het lot van zo’n 2500 derdelanders die nu nog in de opvang voor Oekraïense vluchtelingen verblijven. De Raad van State, die daar een oordeel over moet vellen, wil eerst informatie inwinnen bij het Europees Hof van Justitie. Tot die tijd mogen alle derdelanders die al naar de rechter zijn gestapt om hun uitzetting uit de opvang te voorkomen in Nederland blijven.