Iedereen zit klaar voor de rechtszaak: de officier, de advocaat en de rechter. Iedereen, behalve de verdachte. Zo’n 800 keer per jaar komt de Dienst Vervoer en Ondersteuning niet of te laat opdagen. Meestal omdat Justitie zelf verzuimt vervoer te regelen.

Advocaat Arthur van der Biezen is niet verbaasd. Hij maakt meerdere keren per jaar mee dat hij op een zitting verschijnt en zijn cliënt niet of niet op tijd komt. Van der Biezen: "Dat is ongelooflijk zuur, dan ben je er 's ochtends al om 9.00 uur, zit je uren te wachten, probeert men alsnog transport te regelen en dan hoor je 's middags, het lukt niet meer."

Lees ook

Peter Huiboom zat vast voor oplichting, en werd ook wel eens voor niets vervoerd: "Je bent voor zo weinig tijd de hele dag onderweg. Je krijgt weinig eten en je mag niet in het busje plassen. Er wordt geen plaspauze ingelast.

Impact uitstel rechtszaak

De ervaring van Van der Biezen staat niet op zichzelf: afgelopen jaar werd 754 keer een rechtszaak uitgesteld omdat de verdachte niet of niet op tijd verscheen op de zitting. In 266 gevallen kwam dit doordat de Dienst Vervoer & Ondersteuning, verantwoordelijk voor het vervoer van verdachten vanuit hechtenis/detentie naar de rechtbank, te laat is. En in 488 gevallen vergat het Openbaar Ministerie om vervoer aan te vragen voor de verdachte waardoor de rechtszaak uitgesteld moest worden, zo blijkt uit onderstaande cijfers.

Verdachten moeten langer wachten op de afronding van hun zaak, maar ook slachtoffers willen genoegdoening. De Raad voor de Rechtspraak signaleert dit ook, en is er niet blij mee: "Als een zaak om deze reden moet worden uitgesteld, is dat voor alle betrokkenen onwenselijk, zeker ook voor het slachtoffer." Daarnaast worden verdachten op vrije voeten gesteld omdat ze niet langer in voorlopige hechtenis vastgehouden mogen worden. Ook kampen rechtbanken met overvolle agenda's waardoor uitstel van een zitting zomaar een half jaar tot een jaar vertraging op kan leveren.

Dienst 'Vertraging & Oponthoud'

Ook BONJO, de belangenorganisatie voor gedetineerden en ex-gedetineerden, krijgt veel klachten over de Dienst Vervoer & Ondersteuning, die vaak Dienst Vertraging & Oponthoud wordt genoemd. Jaap Brandligt vindt dat het vervoer veel beter moet: "Het is mensonterend nu, niet alleen zitten gevangenen soms van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in zo'n busje, ook missen ze hun zitting die soms maar een half uur duurt. Het vervoer is een echte kwelling."

De Dienst Vervoer & Ondersteuning vindt dat iedere zitting die door problemen met transport moet worden uitgesteld er één te veel is. De dienst zegt er hard aan te werken ieder transport goed te laten verlopen. Toch ligt het soms buiten de schuld van DV&O. Gedetineerden staan bijvoorbeeld niet klaar voor transport waardoor het langer duurt. Ook moet men vaak langs veel locaties om verdachten op te halen waarbij het lastig is om ze tijdig aan te leveren bij de rechtbank. Ook daar moeten de busjes van DV&O wel eens lang wachten waardoor de verdachte te laat komt.

Jaarlijks 800 rechtszaken uitgesteld door falend vervoer gevangenen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.