Staat New York vecht noodtoestand aan

Staat New York vecht noodtoestand aan

Staat New York vecht noodtoestand aan ANP

De staat New York vecht de door president Trump uitgeroepen noodtoestand aan bij de rechter. De procureur-generaal van de deelstaat, Letitia James, heeft dit kort na de bekendmaking van Trumps noodmaatregel bekendgemaakt.

De Democrate James stelt dat de staat ,,deze vorm van machtsmisbruik niet kan tolereren''. Trump kan als president de noodtoestand uitroepen en zonder toestemming van het parlement overheidsgeld gebruiken als daar dringende redenen voor zijn. De tegenstanders bestrijden dat het probleem van illegale immigranten en smokkelaars aan de Mexicaanse grens zo groot is dat er van een noodtoestand sprake is.

Trump heeft vrijdag een noodtoestand aan de grens met Mexico uitgeroepen om het Congres te kunnen omzeilen bij het financieren van een muur langs de zuidelijke grens. Het bouwwerk is een verkiezingsbelofte van Trump . De kosten van de muur kunnen door toedoen van de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden niet worden opgebracht. Trump wil nu met de noodmaatregel zelf met federaal geld gaan schuiven om de omstreden muur te realiseren.

Het leidt ongetwijfeld tot meer procedures. Bovendien moet de muur worden neergezet op land dat vaak van particulieren of van reservaten is die tegen het plan zijn.