IS-magazine gaf onlangs nog tips aan 'truckterroristen'

© AFP

In het IS-magazine 'Rumiyah' verscheen vorige maand nog een artikel met tips voor 'truckterroristen'. Duitstalige IS-sympathisanten roepen nu via de berichtendienst Telegram op tot meer aanslagen op kerstmarkten. Het liefst van al zien ze dat op dezelfde wijze gebeuren als in Berlijn en afgelopen zomer in Nice.

jdb, mtm

In november verscheen er in het IS-magazine 'Rumiyah' nog een paginalang artikel met tips voor 'truckterroristen'. De aanslag van 14 juli in het Franse Nice gold toen als voorbeeld.

In het artikel prijst IS vrachtwagens als 'een van de meest eenvoudige en trefzekere wapens die tegen ongelovigen kunnen worden ingezet'. De auteur wijst er ook nog op dat terroristen een groot en zwaar voertuig moeten kiezen, dat bovendien een aanzienlijke maximumsnelheid haalt.

De terreurgroep geeft daarnaast ook tips voor mogelijke doelwitten. Daarbij worden onder meer kerstmarkten en festivals, maar ook politieke bijeenkomsten genoemd.

Sympathisanten

Een IS-sympathisant riep amper een halfuur na de aanslag op om de strijd hardnekkig voort te zetten. 'Onze vijand kan dit soort aanvallen nooit stoppen. Je hebt niet meer nodig dan een auto of een vrachtwagen. Daarmee laten we de vijand geschokt en bang achter. Maak jullie alvast klaar voor de volgende kerstmarkt', klonk het.

Het is niet de eerste keer dat sympathisanten oproepen tot een dergelijke aanval. Enkele weken voor de aanslag in Nice, waarbij meer dan 80 doden vielen, verspreidde IS nog een videowaarin het zijn volgers opriep om aanslagen te plegen met auto’s en vrachtwagens. In de video was onder meer te zien hoe een jihadi zich klaarmaakt om op een mensenmassa in te rijden in Australië. De terroristische actie, die plaatsvond in Nice, vertoonde verdacht veel gelijkenissen met de terreurvideo.

Ook in september 2014 had Abou Mohammed al-Adnan, woordvoerder van Islamitische Staat, de 'soldaten van het kalifaat' opgeroepen om met alle middelen de doelen aan te vallen.

IS eist aanslag Berlijn op

Islamitische Staat heeft de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt opgeëist. Dat laat ze weten via het 'persagentschap van IS' Amaq. Over de dader(s) is nog niets bekend.

Eerder werd al vermoed dat - gezien het doelwit en de modus operandi - er terroristische motieven waren. Maar naast de opeising is er nog niets bekend. Zo is er nog geen informatie over de dader en eventuele medeplichtigen. De Pakistaanse asielzoeker die eerder opgepakt werd is ondertussen vrijgelaten bij gebrek aan bewijs.

'We moeten er rekening mee houden dat een gewapende dader nog altijd vrij rondloopt', zei Holger Münch, het hoofd van de Federal Criminal Police Office eerder vandaag. 

Münch waarschuwt dat de autoriteiten zich moeten voorbereiden op soortgelijke aanvallen van mogelijke copycats.

Zes Duitsers geïdentificeerd

Naast de 12 doden werden 49 gewonden naar het ziekenhuis gebracht, van wie er momenteel nog 25 worden verzorgd. Dat blijkt uit een balans van het Gezondheidsdepartement van de deelstaat Berlijn. Van de 25 mensen die nog in het ziekenhuis liggen, zijn er 14 zwaargewond.

Nog niet alle slachtoffers zijn geïndentificeerd. Zes dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd als Duitsers.

'Aanslag op vrijheid'

De kerstmarkten mogen open blijven, maar de veiligheidsmaatregelen worden verstrengd. Zo zullen er grotere bolders geplaatst worden en meer politie aanwezig zijn. Een voetbalwedstrijd in Berlijn zal ook strenger beveiligd zijn.

Ook de nieuwjaarsvieringen in de stad gaan door zoals gepland.

De burgemeester sprak van een 'aanslag op onze vrijheid' en betuigde zijn medeleven aan de slachtoffers.

Duitse politie laat Pakistaanse asielzoeker vrij

© ap

De verdachte wordt door de politie in een wagen gezet.© ap

De vrachtwagen die gebruikt werd bij de aanslag.© afp

© rr

thumbnail:
thumbnail: De verdachte wordt door de politie in een wagen gezet.
thumbnail: De vrachtwagen die gebruikt werd bij de aanslag.
thumbnail:

De Pakistaanse asielzoeker die maandagavond laat werd opgepakt na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, is vrijgelaten. Eerder bevestigde de Duitse politie al dat er mogelijk nog een gevaarlijke crimineel op de vlucht was.

De politie pakte gisteravond een verdachte op op ongeveer 2 kilometer van de kerstmarkt, na een tip van een getuige. Het ging om een Pakistaanse asielzoeker die op 31 december 2015 in Duitsland aankwam. In februari dook hij opnieuw op in Berlijn, en ondertussen zou hij in de voormalige luchthaven Tempelhof in een opvangtehuis verbleven hebben.. Verschillende media citeren anonieme bronnen binnen de veiligheidsdiensten die melden dat het ging om de 23-jarige Naved B.. Die naam werd echter niet officieel bevestigd.

De man werd ondertussen vrijgelaten door de Duitse politie. Hij legde uitgebreide verklaringen af, maar bleef elke betrokkenheid bij de aanslag ontkennen. 'In het onderzoek werden tot nu toe nog geen elementen gevonden die de beschuldigde verdacht maken', meldde het bureau van de federale procureur na zijn vrijlating.

Verder was het volgens het bureau niet mogelijk geweest om via ooggetuigen het traject vast te leggen dat de bestuurder van de vrachtwagen na de aanslag had afgelegd. Er kon aan de hand van bewijsmateriaal ook niet bewezen worden dat de beschuldigde in de bestuurderscabine van de vrachtwagen zat op het moment van de aanslag.

Eerder had de politie al aangegeven dat er mogelijk nog een gevaarlijke crimineel op de vlucht is, en iedereen werd gevraagd om alert te blijven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op beelden van gisteravond is te zien hoe de verdachte het politiebureau wordt binnengebracht:

Gps-gegevens

De eigenaars van de vrachtwagen hebben de gps-gegevens onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat de bestuurder ongecontroleerd reed en erg onkundig met de vrachtwagen omging. Men kan hieruit concluderen dat de dader geen ervaring had met het besturen van een vrachtwagen. Dat schrijft de Duitse krant Bild.

De vrachtwagen werd tussen 15u en 19u een paar maal opnieuw opgestart. De motor werd gestart om 15.44u, om 16.52u en om 17.37u. De truck viel telkens stil. De bestuurder is pas kunnen wegrijden om 19.34u. Kort na 20u reed de vrachtwagen dan in op de kerstmarkt.

Bij de aanslag op de kerstmarkt aan de historische Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, vlak bij de populaire winkelstraat Kurfürstendamm, vielen minstens 12 doden en 48 gewonden.