Ga naar Content
Amsterdam

Patiëntdossiers Amsterdams ziekenhuis in te zien door lek

15 februari 2019, 06.48 uur · Aangepast 15 februari 2019, 08.46 uur
Door: · Foto: at5

Studenten met een bijbaan in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG hebben veel te ruime toegang tot de elektronische dossiers van nagenoeg alle patiënten die het ziekenhuis de afgelopen vijftien jaar hebben bezocht. Dat bevestigt het OLVG na vragen van de Volkskrant.

In die dossiers staat zeer persoonlijke medische informatie, uiteenlopend van de uitslag van een soa-test tot kankermedicatie. Een filosofiestudente, die op een polikliniek afspraken inplande en de telefoon opnam, wees de leiding van het ziekenhuis augustus vorig jaar op het lek, schrijft de krant.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) - die nog niet kan zeggen of het een onderzoek is begonnen naar het lek bij het OLVG - wijst erop dat privacy een groot probleem is in de zorg.

Maatregelen OLVG
Volgens het ziekenhuis is het datalek meteen gedicht en de software aangepast. Het OLVG gaat ook de autorisatie van werkstudenten om elektronische patiëntgegevens in te zien aanscherpen. Verder gaat het ziekenhuis structureel in plaats van steekproefsgewijs checken of medewerkers zich houden aan de gedragscode van het OLVG.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!