NOS Nieuws

Kabinet wil 'boete op boete' voor mensen met schulden aanpakken

Er komt een 'noodstopprocedure' voor mensen met schulden die een boete niet kunnen betalen, en vervolgens met een verhoging van die boete worden geconfronteerd. Zo'n verhoging kan nu binnen een paar maanden oplopen tot 200 procent, waardoor mensen nog meer in de problemen komen.

Minister Dekker zei in een debat in de Tweede Kamer dat niemand er baat bij heeft om "ijzerenheinig" vast te houden aan de betaling van een zeer hoge boete, als iemand die wel wil maar niet kan betalen. Zo iemand moet naar zijn gemeente kunnen stappen en hulp kunnen krijgen, vindt hij.

Dekker: boete is vermijdbaar

Dekker reageerde op een plan van de regeringspartijen D66 en CDA. Zij willen dat de stapeling van boetes vanwege late betaling wordt aangepakt. De andere twee partijen kijken er anders tegenaan. De ChristenUnie vindt dat er pas bij een tweede, nieuwe boete - voor een andere overtreding, die ook niet kan worden betaald - moet worden ingegrepen. De VVD vindt dat mensen zich gewoon aan de regels moeten houden.

De minister voor Rechtsbescherming is het daar mee eens. Hij noemt een boete "vermijdbaar". "Als je die stapeling van boetes niet wilt, moet je zorgen dat je geen boete krijgt", zei hij. Maar hij maakt zich zorgen over mensen die echt niet kunnen betalen en al tot hun nek in de schulden zitten. Die wil hij tegemoet komen, op voorwaarde dat zij meteen ook mee gaan werken aan schuldhulpverlening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl