Google-topmannen bij de opening van een Google-kantoor in Berlijn.
Volledig scherm
Google-topmannen bij de opening van een Google-kantoor in Berlijn. © REUTERS

Akkoord over auteursrecht EU: grote platforms moeten betalen voor nieuws

Grote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen aan rechthebbenden over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto's of muziek die gebruikers uploaden. Sites als Google News die nieuwsberichten online zetten, moeten daar ook voor gaan betalen. 

  1. Nieuwe miljardenboetes dreigen voor Meta, Google en Apple, onderzoek naar overtredingen gestart

    Nieuwe miljarden­boe­tes dreigen voor Meta, Google en Apple, onderzoek naar overtredin­gen gestart

    Apple, Google en Meta moeten vrezen voor nieuwe Europese miljardenboetes. De Europese Commissie is onderzoeken gestart om te kijken of Meta, Google en Apple zich wel aan de nieuwe internetregels van de Digital Markets Act (DMA) houden. Sinds begin deze maand wordt hun macht ingeperkt, maar het dagelijks bestuur van de Europese Unie (EU) vermoedt dat ze niet genoeg moeite hebben gedaan om daaraan te voldoen.
  2. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.