Direct naar artikelinhoud

Bij1: vragen Sylvana Simons niet bedoeld als kritiek op politie

De vragen van Sylvana Simons van Bij1 over het aantal politie­kogels waarmee een Amsterdammer met een nepwapen bij De Nederlandsche Bank is gedood, waren niet bedoeld als kritiek op de politie.

Sylvana SimonsBeeld ANP

Een woordvoerder van Bij1 zei woensdagochtend dat de aanvraag voor een spoeddebat voor de raadsvergadering van woensdag en donderdag 'wat scherper geformuleerd was' dan bedoeld.

"Wij nemen afstand van het idee dat vragen stellen over deze kwestie betekent dat we kritiek hebben op de politie. Uiteraard wachten we het onderzoek van de Rijksrecherche af en uiteraard hebben we respect voor de agenten. Maar dit betekent niet dat we geen vragen mogen stellen."

Hij wijst op slechte ervaringen met de politie bij de achterban, veel jongeren met een migratieachtergrond. Bij1 wil weten of agenten worden getraind op situaties waarbij burgers zich willen laten doden door agenten.

De politie vuurde bij De Nederlandsche Bank zo'n twintig kogels af. Het zou volgens nabestaanden gaan om 'suicide by cop', waarbij het slachtoffer zich opzettelijk laat neerschieten. Simons spreekt in haar debataanvraag van een 'duidelijk onnodig hoge hoeveelheid kogels die is afgevuurd.'

Uit de raad krijgt Simons veel kritiek. Volgens SP moeten politici geen oordeel vellen over politieoptredens waarvan ze niets weten. De rijksrecherche doet nog onderzoek.

Een agent heeft, onder de naam Joeri, dinsdag een open brief gepubliceerd aan de fractieleider van Bij1, waarbij hij aangeeft dat de stoom uit zijn oren komt. 

Volgens politieman Joeri zijn agenten er niet op uit om hun wapens te gebruiken. "Wij zijn gewoon mensen van vlees en bloed, maar zeker met gevoel."

Lees ook: Moeder doodgeschoten Michael Fudge: 'Mickey was ziek'

Dit betekent niet dat we geen vragen mogen stellen
De woordvoerder van Bij1

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.