Deelnemers aan een anti-Irandemonstratie bij de Midden-Oostenconferentie
NOS Nieuws

Iran waarschuwt deelnemers congres over Midden-Oosten voor VS

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft aan de vooravond van een internationale conferentie in Polen onderhandelingen met de VS een "onvergeeflijke fout" genoemd. Hij beschreef zo'n stap als "op je knieën gaan voor je vijand en de klauwen van een wolf kussen".

De VS is mede-organisator van en deelnemer aan een internationale conferentie in Warschau over het Midden-Oosten, die vandaag begint. Onderwerp van gesprek zijn Iran en zijn atoomprogramma, het Israëlisch-Palestijns conflict, de strijd tegen IS en de oorlogen in Syrië en Jemen. Iran doet zelf doet niet mee, net zo min als Rusland en China.

Ook de Palestijnen ontbreken, zij verwachten dat er niets goeds uit kan komen. "Wij zien de conferentie in Warschau als een samenzwering tegen de Palestijnse zaak", zei minister van Buitenlandse Zaken Malki.

De verwachting is dat de conferentie in Warschau geen concreet resultaat zal opleveren. De enige vooraanstaande politici die er zijn, zijn premier Netanyahu van Israël, de Amerikaanse vicepresident Pence en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner is er ook. Zo'n zestig landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, sturen alleen diplomaten. EU-buitenlandvertegenwoordiger Mogherini is er niet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl