Video: Twaalf plofkraken in Amsterdam en slechts één keer buit

De aanhouder wint zou ongetwijfeld het motto kunnen zijn van een aantal plofkrakers die de afgelopen maanden hebben toegeslagen in Amsterdam. In Opsporing Verzocht werden gisteravond beelden getoond van een reeks plofkraken vanaf september 2018 tot heden. Vanwege het gevaar van deze plofkraken voor omwonenden heeft de politie nu een beloning van 10.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Werkwijze

De werkwijze van de plofkraken is steeds hetzelfde. De explosieven zijn bijna altijd omwikkeld met een geel/zwart gekleurde tape en vastgemaakt aan twee metalen staven om de explosieven via het luikje waar het geld uit komt de pinautomaat in te schuiven. Daarnaast draagt een van de daders vaak een lamp op zijn voorhoofd en maken de daders gebruik van bankpassen van katvangers. Met deze bankpassen pinnen ze vlak voor de plofkraak zodat het geldluikje open gaat en de explosieven naar binnen kunnen worden geschoven. De politie houdt er dan ook rekening mee dat het om eenzelfde dadergroep gaat die in wisselende samenstelling de plofkraken pleegt.

Plofkraken

De reeks plofkraken waarvan deze groep verdacht wordt begint op het Belgiëplein in Amsterdam op 27 september 2018. Deze plofkraak mislukt, net zoals een aantal opvolgende plofkraken. Pas op 23 december 2018 is het raak. Tijdens een plofkraak aan het Koningin Wilhelminaplein maken de daders buit. Ook daarna wordt het nog meerdere keren geprobeerd, maar ook deze laatste pogingen zonder resultaat. De laatste plofkraak vond 2 februari plaats aan het Lambertus Zeilplein om 22.30 uur op een zaterdagavond. Doordat er op dat tijdstip nog veel mensen op straat waren is de plofkraak door omstanders gefilmd.

De politie heeft inmiddels een verdachte kunnen aanhouden maar zoekt nog een aantal andere verdachten. Voor de tip die leidt tot de aanhouding van een van de verdachten is een beloning van 10.000 euro uitgeloofd.

Lees ook: Video: Plofkraak Amsterdam gefilmd door omstanders

[sgmb id=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.