Direct naar artikelinhoud

De Italiaanse premier wordt van alle kanten belaagd in Europa

Premier Conte had een zware dag in Straatsburg.Beeld AFP

De Italiaanse premier ziet een EU voor zich die de hand reikt naar het volk. Dat pleidooi leverde hem weinig waardering op.

Hij kwam om zijn visie op Europa te geven, maar hij was nog niet uitgepraat of premier Giuseppe Conte kreeg het in het Europarlement van links en rechts te verduren. Het economisch beleid van de Italiaanse regering is te laks, stelden conservatieven. En het Italiaanse migratiebeleid is te streng, zo vonden linkse Europarlementariërs.

Conte was naar Straatsburg gekomen om zijn bijdrage te leveren in een reeks van toespraken door nationale leiders over de toekomst van de Europese Unie. Vorig jaar, toen Conte’s regering aantrad, was er nog de vrees dat de populisten die deze regering vormen – de rechtse Lega en de protestpartij Vijfsterrenbeweging – uit de EU of in ieder geval de eurozone zouden willen stappen.

Maar van zo’n negatieve visie gaf Conte, die het ‘gematigde’, partijloze gezicht van de ongebruikelijke regeringscoalitie vormt, geen blijk. Hij benadrukte juist dat zijn regering voorstander is van méér Europese integratie; Rome is vóór een gemeenschappelijk migratiebeleid waarbij landen solidair zijn (en niet alleen voor de opvang van tienduizenden vluchtelingen komen te staan, zoals Italië de afgelopen jaren overkwam), vóór een sterk gemeenschappelijk buitenlandbeleid, vóór meer macht voor het Europarlement, en vóór een sterkere gemeenschappelijke defensie.

Het krachtige verzet dat het Europese volk in verschillende vormen toont jegens de elites, zou ons bewust moeten maken dat een politiek die economisch te rationeel is haar huiswerk niet heeft gedaan
Premier Conte

Begrotingsregels

Conte pleitte ook voor soepelere begrotingsregels. Hij waarschuwde dat het strenge bezuinigingsbeleid dat Brussel oplegt ‘het volk’ vervreemdt van ‘de elite’. “Het krachtige verzet dat het Europese volk in verschillende vormen toont jegens de elites, zou ons bewust moeten maken dat een politiek die economisch te rationeel is haar huiswerk niet heeft gedaan, haar missie heeft opgegeven”, aldus Conte, refererend aan het gele-hesjesprotest in Frankrijk.

Vervolgens werd de Italiaanse premier door grote delen van het parlement afgerekend op het gedrag van zijn regering, waarin de twee vicepremiers Luigi Di Maio (Vijfsterrenbeweging) en Matteo Salvini (Lega) feitelijk de lakens uitdelen. Salvini maakt zich in Brussel niet populair omdat hij er als minister van binnenlandse zaken voor zorgde dat hulpschepen geen toegang meer krijgen tot Italiaanse havens. Di Maio wordt verantwoordelijk gehouden voor het (te) hoog oplopende Italiaanse begrotingstekort. Daarmee financiert Rome een burgerinkomen, een grote wens van Vijfsterren.