Premier Scott Morrison
NOS Nieuws

Australië heropent detentiecentrum Christmas Island voor migranten

De Australische regering gaat een detentiecentrum voor asielzoekers op Christmas Island heropenen. Premier Morrison verwacht een toestroom van migranten vanwege nieuwe wetgeving.

Het parlement heeft een wet aangenomen die het voor zieke asielzoekers mogelijk makkelijker maakt om toegang te krijgen tot ziekenhuizen op het vasteland. Vanaf nu bepalen niet ambtenaren, maar artsen of een asielzoeker naar het ziekenhuis moet voor een behandeling.

Volgens Morrison ondermijnt deze wet het strenge asielbeleid. Hij wil nu voorkomen dat de nieuwe wet een aanzuigende werking heeft door maatregelen te nemen. "Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de boten niet komen. Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om te verzekeren dat het besluit van het parlement onze grenzen niet verzwakt."

Vasteland

Australië heeft een streng migratiebeleid. Het land laat migranten niet toe op het vasteland zolang ze nog in de asielprocedure zitten. De afgelopen jaren was er veel kritiek op de omstandigheden in migrantenkampen.

Vorig jaar riep de VN Australië op de detentiecentra voor asielzoekers op het eiland Nauru en in Papoea-Nieuw-Guinea te sluiten en de bewoners te evacueren. Dat was volgens de VN noodzakelijk om een gezondheidscrisis af te wenden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl