Luister naar

Gemeenschap van Sint-Jan geeft misbruik door stichter en paters toe

Nieuws
De drie takken van de Familie van Sint-Jan hebben seksueel misbruik en machtsmisbruik door hun stichter onomwonden toegegeven. In een verklaring reageren zij op recente uitspraken van paus Franciscus over misbruik binnen hun beweging.
Hendro Munsterman
dinsdag 12 februari 2019 om 22:49

Fley

Paus Franciscus gebruikte sterke woorden toen hij in het vliegtuig tussen Abu Dhabi en Rome sprak over seksueel misbruik en slavernij binnen een door Benedictus XVI opgeheven religieuze gemeenschap. De woordvoerder van het Vaticaan verklaarde later dat hier machtsmisbruik en manipulatie bedoeld was, waar ook seksueel misbruik onder viel.

Het door de paus aangeduide misbruik vond allereerst plaats binnen de congregatie van contemplatieve zusters van Sint-Jan in Frankrijk. Toen Rome hier in 2009 ingreep, weigerde een aantal zusters hervormingen door te voeren. Ze scheidden zich af en stichtten een eigen gemeenschap. Die werd uiteindelijk door paus Benedictus in 2013 opgeheven. In 2014 volgde een tweede doorstart van de weggelopen zusters in het Spaanse bisdom San-Sebastian. Deze nieuwe congregatie met de naam ‘Maria Stella Matutina’ heeft inmiddels ook een vestiging in Dordrecht.

In de verklaring schrijven de hoofden van de oorspronkelijke drie takken – een mannelijke en twee vrouwelijke, waaronder de inmiddels hervormde contemplatieve tak – dat zij ‘het seksueel en machtsmisbruik door hun stichter veroordelen’. Sinds 2013 spraken de paters van Sint-Jan eufemistisch over door pater Marie-Dominique Philippe verrichte ‘handelingen die in strijd waren met de kuisheid jegens verschillende volwassen vrouwen die hij geestelijk begeleidde’.

Volgens de verklaring bevonden zich ‘onder de slachtoffers meerdere zusters’ en hebben verscheidene andere paters zich ook aan misbruik schuldig gemaakt. Volgens de drie oversten zijn er inmiddels sancties opgelegd en zijn andere zaken nog in behandeling. Zij zeggen toe ‘elk geval van misbruik te behandelen in overeenstemming met de richtlijnen van de katholieke kerk en het burgerlijk recht’ en sinds een aantal jaren actief bezig te zijn met misbruikpreventie binnen eigen gelederen.

De paters van Sint-Jan zijn ook in Nederland actief, onder meer in het jongeren- en studentenpastoraat. In Utrecht vierden zij onlangs in aanwezigheid van kardinaal Eijk en de burgemeester van Utrecht hun 10-jarige aanwezigheid in de stad.

In Frankrijk, waar de gemeenschap ontstond, heeft de als conservatief geldende gemeenschap van Sint-Jan bovengemiddeld te maken gehad met misbruik door geestelijken. In Enschede kwam in 2000 twee gevallen van misbruik door paters van Sint-Jan aan het licht.

De gemeenschap Maria Stella Matutina in Dordrecht wenst niet te reageren op verzoek van het Nederlands Dagblad om een reactie. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Hugh Morris: ‘Er is ook veel hedendaagse kerkmuziek die geen praise en worship is.’

Hugh Morris denkt dat muziek mensen boven zichzelf kan uittillen. 'Maak er ruimte voor in de kerk'

Muziek in de kerk is het waard om in te investeren, zegt een Engelsman die het weten kan. Waar kun je dan beginnen? ‘Je kunt niet een hele olifant eten. Begin met een olifantburger.’

Predikant Constance Schouwstra (65) gaat voor in de eredienst: 'Het draait hier om Gods liefde, dat moeten de mensen ervaren.’

Hoe ziet een kerkdienst voor verstandelijk beperkten eruit? 'Het is hier altijd een gezellige chaos'

Zingen, dansen en bijbellezen. Wekelijks komen mensen met een verstandelijke beperking op woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn bij elkaar in de kerk. ‘Jezus houdt van iedereen, ook van jou.’

Historicus Fred van Lieburg maakte een schematische weergave van de kerkgeschiedenis in Nederland.

Deze historicus tekende een 'objectieve' kerkenstamboom: 'Die verdeeldheid, ik vind het fascinerend'

Met een kerkenstamboom wilden kerken hun gelijk aantonen. Nu doet een historicus een 'wetenschappelijk verantwoorde' poging. Maar dan ontdek je: 'In werkelijkheid lopen de lijnen niet zo recht.'

Wilco van Wakeren: 'Hoop geeft kracht om je gelaat omhoog te blijven richten.’

Legerpredikant Wilco werd mindfulnesstrainer: 'Dapper zijn is niet op een slagveld iemand redden'

Als dominee aan het front zorgde hij voor de geestelijke gezondheid van militairen tijdens uitzendingen in onder meer Afghanistan. Nu is Wilco van Wakeren mindfulnesstrainer. ‘Je zou kunnen zeggen dat Jezus mindful was.’

De spraakmakende atheïst Richard Dawkins doet niet meer zo lelijk over het christelijk geloof als vroeger. Wat heeft hem doen veranderen?

De befaamde atheïst Richard Dawkins noemt zich nu 'cultuurchristen'. Is dat reden om te juichen?

Bevindt de bekende atheïst Richard Dawkins zich nu ook al onder de bekeerlingen? Het klopt: conservatieve Europeanen herontdekken het christendom. Maar is dat niet vooral omdat ze de islam nog gruwelijker vinden?

Hendrie van Maanen: 'Jongeren worden niet meer ingewijd in dat zingevingssysteem.'

Verdwijnt het christendom uit Europa? En wat dan? 'Doopcijfers zijn in twintig jaar tijd gehalveerd'

Je kunt het zomaar vergeten, als jouw eigen kerk springlevend is: in sommige landen daalden de doopcijfers dramatisch. ‘De overdracht van de christelijke cultuur stopt, vreest deze schrijver.