Heersers Iran bedreigen Israël op 40-jarig feestje van islamitische revolutie

Opperste leider Ali Khamenei van Iran (Kremlin.ru)

Tijdens het veertigjarige jubileumfeest van de islamitische republiek Iran, hebben de machthebbers opnieuw de staat Israël bedreigd. Dit keer met raketaanvallen. Ook de Verenigde Staten werden opnieuw bedreigd. Beide landen zijn aartsvijanden van het fundamentalistische regime. Dat roept al veertig jaar symbolisch om de vernietiging van Israël en Amerika. In toespraken werd opnieuw het einde van de twee landen gewenst en in de menigte staken fanatici vlaggen van beiden in brand. Intussen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een krachtig antwoord gegeven.

In een persbericht van het staatspersbureau IRNA deed het regime een verklaring uitgaan. ‘We zullen Tel Aviv en Haifa tot aan de grond gelijk maken’, aldus brigadier-generaal Ramezan Sharif van de Iraanse Revolutionaire Garde. Volgens hem heeft Iran het punt breikt waarop het Israël kan aanvallen en vernietigen. Ook Amerika moest het weer ontgelden. “De Verenigde Staten hebben niet de moed om een enkele kogel op ons te schieten, ondanks alle defensieve en militaire middelen,” zei Yadollah Javani, de nummer twee van de Garde. Mocht de VS ooit aanvallen, dan zal Israël vernietigd worden, aldus de Iraniërs (de tekst gaat verder onder deze video).

Vrijwel meteen heeft de Israëlische premier Netanyahu laten weten dat er niet te spotten valt met zijn land. Als Iran Tel Aviv en Haifa aanvalt, ‘dan is het het laatste jubileum van de islamitische revolutie die ze vieren’, aldus de regeringsleider. Hij negeert de dreigementen van het ayatollah-regime niet, maar is er evenmin van onder de indruk. “Het zal dit regime niet lukken om Tel Aviv en Haifa aan te vallen.” In de laatste jaren heeft Netanyahu herhaaldelijk gewezen op het gevaar dat Teheran vormt voor Israël en de regio. Tijdens toespraken bij de Verenigde Naties verwees hij naar het vermogen van het regime om kernraketten te maken. De premier keurt de atoomdeal tussen Iran en het westen af, en heeft sinds twee jaar de Amerikaanse president Donald Trump aan zijn zijde. Die trok zich terug uit het akkoord en stelde hardere sancties tegen Iran in.

Het is deze week precies veertig jaar geleden dat de Iraanse bevolking de toen zo gehate Sjah Mohammed Reza verjoeg en de in ballingschap verkerende ayatollah Ruhollah Khomeini binnenhaalde als de grote bevrijder. In Iran, een land waar de geestelijken al honderden jaren ook de rol van politici vervullen, zagen velen hem als de verlosser die democratie zou brengen. Binnen twee jaar tijd bleek echter dat Khomeini een dictatoriaal regime zou vestigen dat gestoeld was op de fundamentalistische sji’itische islam. Het land kreeg te maken met westerse sancties en raakte verzeild in een acht jaar durende oorlog met buurland Irak. Vanaf eind jaren tachtig bouwt het regime aan kernwapens om aanvallen van buitenaf te kunnen weerstaan. Vanwege die dreiging sloot het westen een nucleaire deal met Iran: in ruil voor VN-inspecties van de nucleaire installaties, werden de sancties afgebouwd. Na de komst van president Trump trok Amerika zich uit de deal terug.

Categorie:

Home » Nieuws » Heersers Iran bedreigen Israël op 40-jarig feestje van islamitische revolutie