Direct naar artikelinhoud

Geld uit Golfstaten voor Nederlandse moskeeën moeilijk te weren, zegt de minister

Een moskee in Eindhoven.Beeld ANP

Het is lastig om buitenlandse financiering van moskeeën in Nederland tegen te gaan. Dat blijkt uit een brief die minister Wouter Koolmees (integratie) maandagavond naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet wil geldstromen uit onvrije landen zoveel mogelijk tegengaan. De coalitiepartijen hebben dit in het regeerakkoord vastgelegd. Met name de financiering van salafistische moskeeën vanuit de Golfstaten baart het kabinet zorgen. Maar het blijkt moeilijk hier iets tegen te doen.

Onvrij land

Allereerst is er meer onderzoek nodig naar de ‘aard en omvang van buitenlandse geldstromen aan religieuze organisaties’. De resultaten worden niet eerder dan dit najaar verwacht. 

Het blijkt ook lastig om vast te stellen wat een ‘onvrij land’ is. Er bestaat geen internationaal geaccepteerde definitie voor. Wellicht is het mogelijk om uit te gaan van ‘wederkerigheid’, schrijft Koolmees. Dat houdt in dat ‘landen die niet toestaan dat maatschappelijke en religieuze organisaties kunnen worden gefinancierd vanuit het buitenland, zelf niet langer de mogelijkheid krijgen instellingen in Nederland te financieren’. Of dit juridisch haalbaar is, moet worden onderzocht.

Het kabinet heeft, zo meldt de minister, ook ‘oog voor de risico’s die een verbod op buitenlandse financiering meebrengen’. Het kan zorgen voor ongewenste diplomatieke consequenties, aantasting van de geloofwaardigheid van Nederland op het gebied van rechtsstatelijkheid en mensenrechten wereldwijd. NRC en ‘Nieuwsuur’ meldden vorig jaar dat zeker dertig islamitische organisaties in Nederland de afgelopen jaren de Golfstaten vroegen om financiering. Het geld komt uit landen als Koeweit en Saudi-Arabië. 

Lees ook:

Er zijn genoeg redenen om geldstromen naar moskeeën onder de loep te nemen

Er zijn genoeg redenen om donaties aan Nederlandse moskeeën kritisch te bekijken, vindt Gert Jan Geling, docent integrale veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool.

Fundamentele kritiek op studie naar salafistische moskeeën

Een geruchtmakend promotie-onderzoek over salafisme in Nederland zou tal van fouten bevatten. Het was juist ontvangen als een gedegen studie naar de radicale islam.