Direct naar artikelinhoud

Omvangrijk misbruikschandaal onthuld in protestantse kerk VS

Omvangrijk misbruikschandaal onthuld in protestantse kerk VS
Beeld AP

Honderden kerkleiders en medewerkers van de Southern Baptist Convention in de Verenigde Staten zijn de afgelopen 20 jaar beschuldigd van seksueel misbruik. Tientallen beschuldigden konden desondanks hun kerkelijke taken gewoon weer oppakken, zo heeft een onderzoek van twee Amerikaanse kranten onthuld.

Volgens de Houston Chronicle en de San Antonio Express-nieuws is uit hun zes maanden durende onderzoek gebleken dat ongeveer 380 kerkleiders, vrijwilligers, diakenen en leraren van de zondagsschool zich sinds 1998 schuldig hebben gemaakt aan seksueel wangedrag. Zij maakten bij elkaar ruim 700 slachtoffers. Sommige slachtoffers waren pas 3 jaar oud, zo blijkt uit het onderzoek.

De slachtoffers zeggen dat binnen de kerk niet naar hen is geluisterd en dat klachten onder de pet zijn gehouden. Door het onderzoek van de twee kranten is nu pas zichtbaar geworden hoe omvangrijk het schandaal is in de Southern Baptist Convention, met meer dan 15 miljoen leden het op een na grootste kerkgenootschap in de VS. 

Van de beklaagden zijn er 220 veroordeeld of wisten een deal te sluiten met justitie. Bijna 100 veroordeelden zitten nog steeds vast in de gevangenis. Een groot deel wist echter uit de gevangenis te blijven door spijt te betuigen. Daaronder zijn ook minimaal 35 beklaagden die toch weer werk binnen een kerkgemeente vonden.

In de afgelopen jaren hebben verschillende slachtoffers van misbruik gestreden voor een betere behandeling van hun zaak en een harder optreden tegen de overtreders. Er werd daarop weliswaar in juli een commissie in het leven geroepen, maar onder de slachtoffers heerst grote scepsis over de daadkracht van die studiecommissie.

Lees ook:

De kerk is nog vaak niet bereid om het dikke tapijt op te tillen, waaronder misbruik is geveegd

Katholieken van hoog tot laag hopen dat de misbruiktop in februari met concrete maatregelen komt en leggen de nadruk op volledige transparantie. Het tapijt is dik en de kerk is lang niet altijd bereid om het op te tillen.