Direct naar artikelinhoud

(Nog) geen verbod buitenlandse financiering moskeeën

Het kabinet kan nog geen vuist maken tegen geldstromen uit 'onvrije landen' naar moskeeën in Nederland. Door een aantal praktische obstakels is een verbod voorlopig niet aan de orde, schrijft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) maandag aan de Tweede Kamer.

(Nog) geen verbod buitenlandse financiering moskeeën
Beeld anp

In het regeerakkoord is afgesproken buitenlandse financiering zo veel mogelijk te beperken. Op die toezegging komt Koolmees nu terug. Een voorstel van D66 en ChristenUnie om buitenlandse financiering van religieuze organisaties in Nederland te onderzoeken, kreeg in juni vorig jaar brede steun in de Tweede Kamer. Nieuwsuur en NRC hadden toen net onthuld dat een aantal gebedshuizen, waaronder vijf in Amsterdam, gefinancierd worden door landen uit de Golfregio.

Zo zou de Taqwa moskee in Westpoort in 2012 en 2013 geld hebben gevraagd aan Saoedi-Arabië. Stichting Nasser uit Bos en Lommer legde in 2011 zo'n verzoek neer. De Egyptische stichting Cleopatra uit Noord vroeg volgens Nieuwsuur en NRC in 2016 golfstaat Koeweit om geld. Van de Blauwe Moskee in Nieuw-West is bekend dat het Koeweitse ministerie van Religieuze Zaken 2,3 miljoen bijdroeg aan de bouw. 

Onvrij
Het door D66 en ChristenUnie voorgestelde onderzoek had zich vooral toe moeten spitsen op geldstromen uit wat men 'onvrije landen' noemde. Maar juist die woordkeuze maakt handhaving ingewikkeld, schrijft Koolmees maandag. Internationaal is namelijk geen consensus over welke landen voor 'onvrij' door kunnen.

Als Nederland op eigen houtje een lijst zou opstellen met landen die dat zouden zijn, lopen bilaterale relaties met die landen gevaar, waarschuwt Koolmees. Ook de positie van Nederlandse organisaties als Oxfam Novib en Hivos wordt daardoor kwetsbaar, aldus de minister. Hij pleit daarom voor meer onderzoek. 

Proeve van wetsvoorstel
Koolmees laat bijvoorbeeld nagaan of het mogelijk is landen die zelf Nederlandse investering tegenhouden, te verbieden geld deze kant op te sturen. Een wederkerigheidscriterum. De minister laat ondanks de bezwaren het idee van een verbod nog niet los. Hij heeft een 'proeven van een wetsvoorstel' in voorbereiding, dat op den duur een wetsvoorstel kan worden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.