Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Insecten sterven wereldwijd in hoog tempo uit, rampzalig voor natuur

  •  
11-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
443 keer bekeken
  •  
9527705578_73d9ea5d36_k
Dat het aantal insecten in Nederland dramatisch daalt was al bekend , maar nu blijkt uit onderzoek dat wereldwijd het aantal insecten dusdanig is gedaald dat ‘rampzalige gevolgen’ dreigen voor de natuur. Maar liefst 40 procent van alle insectensoorten loopt gevaar de komende decennia uit te sterven.
Het onderzoek, het eerste dat wereldwijd werd uitgevoerd op dit gebied, werd gepubliceerd in Biological Conservation. Daarin schrijven de onderzoekers onder meer dat met name de intensieve landbouw een rol speelt in het verdwijnen van de insecten. Maar ook stedenbouw, gebruik van pesticiden en klimaatverandering spelen een rol. Insecten sterven acht keer sneller uit dat andere dieren, ontdekten de onderzoekers. Desastreus, aangezien insecten een essentiële rol spelen in ecosystemen: van voedsel voor ontelbare andere dieren, tot bestuiving van planten en gewassen.
Insecten die het sterkst in aantal zijn afgenomen zijn bijvoorbeeld bijen, vlinders, hommels en kevers. De onderzoekers concluderen dat het noodzakelijk is de landbouwpraktijken te herzien. Zo moet het gebruik van pesticiden worden teruggedrongen en moet er worden gezocht naar duurzamere vormen van landbouw.
Bron: De Volkskrant / cc-foto: James Petts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.