Erasmusbrug Rotterdam
NOS Nieuws

Lek-affaire Rotterdamse politiek belandt bij rijksrecherche

De lek-affaire in de Rotterdamse politiek is ook onder de aandacht gebracht bij de rijksrecherche. De burger die de zaak eind januari aanhangig had gemaakt bij burgemeester Aboutaleb heeft zich ook bij de rijksrecherche gemeld en die kan daarmee een onderzoek starten naar strafbare feiten door overheidsfunctionarissen.

Het gaat om het delen van een vertrouwelijk stuk uit 2009 met de pers door in elk geval wethouder Adriaan Visser (D66). Die nam vorige week dinsdag ontslag. Hij erkende dat hij met het lekken had geprobeerd om de beeldvorming bij te sturen over een kritisch rapport van de Rotterdamse rekenkamer over een mislukt vastgoedproject. In 2009 was Visser als topambtenaar betrokken bij dat project.

Jozias van Aartsen

De gemeente Rotterdam heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk feitenonderzoek naar de status van het gelekte document. Als het gaat om een stuk dat in de categorie 'geheim' valt, is er een ambtsmisdrijf gepleegd en kan Visser daarvoor vervolgd worden.

Ook loopt er een vooronderzoek naar CDA-raadslid Christine Eskes. Die heeft erkend dat ook zij het bewuste stuk naar journalisten heeft gelekt. Dit vooronderzoek wordt geleid door oud-minister en ex-burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen en staatsrechtgeleerde Wim Voermans.

Flinke strop

De NRC meldde vandaag dat ook VVD-wethouder Bas Kurvers betrokken was bij het lek, maar het stadsbestuur weerspreekt dat. In een verklaring staat: "Het college weerspreekt stellig dat wethouder Kurvers en andere wethouders betrokken zouden zijn bij een gecoördineerde lekactie om de rekenkamer te pareren zoals NRC Next vanochtend bracht. Wel waren er geruchten bekend bij het college van mogelijk lekken, echter de herkomst van het lekken was op dat moment onbekend."

Tegenover de NOS zegt Kurvers dat hij pas achteraf van het lekken heeft gehoord, al wist hij van geruchten erover.

Het vastgoedproject ging over het Schiekadeblok bij Rotterdam Centraal. Het zou worden verbouwd tot een levendig kantorengebied. Rotterdam betaalde tien jaar geleden 52 miljoen euro voor de grond via een erfpachtregeling van een projectontwikkelaar. Door de crisis kwam de laatste in de problemen waardoor het project niet van de grond kwam. Het resultaat was een strop voor de gemeente van zo'n 40 miljoen euro, becijferde de rekenkamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl