Willie Wortels vinden koffie uit zonder koffiebonen
Het klinkt een beetje raar: koffie die naar koffie smaakt, eruit ziet als koffie maar die niet van koffiebonen is gemaakt. De makers van de moleculaire koffie proberen via crowdfunding geld bij elkaar te krijgen om hun koffie op de markt te brengen.
Andy Kleitsch en Jarret Stopforth zijn beiden voedselwetenschapper, biochemicus en ondernemer. Samen hebben zij een koffie ‘uitgevonden’ die niet van koffiebonen is gemaakt, maar die wel zo smaakt en die bij een test zelfs een groot koffiemerk versloeg. Het Amerikaanse duo wil ruim 8.000 euro bij elkaar krijgen om Atomo op de markt te brengen.
In een video leggen ze op Kickstarter uit waarom ze de nieuwe koffie hebben gemaakt. Veel mensen vinden het bittere in koffie niet lekker en maskeren die smaak met suiker en melk. Dat bittere zit daarom niet in hun koffie. Ook belasten koffieplantages de natuur en de vraag naar koffie neemt alleen maar toe.
Om hun verhaal kracht bij te zetten, laten de mannen uit Seattle zien dat het leeuwendeel van studenten op een campus hun koffie verkiezen boven die van Starbucks.
Absurd
Kan het? En wat zit er in deze drank? Dát vertellen de ondernemers niet. Barista James Hoffmann, die World Champion Barista is, vindt het initiatief intrigerend. Hij schaart de vinding onder de categorie ‘absurd’. Hoffmann vermoedt dat het gaat om het aloude chicorei (dat in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als vervanging voor koffie omdat het echte spul niet te krijgen was) waaraan cafeïne en smaakstoffen aan zijn toegevoegd.
Het plan van de makers van Atomo is om eerst een zacht smakende koffie te produceren. Daarna willen Kleitsch en Stopforth ook andere smaken gaan aanbieden zoals Colombiaanse, Keniaanse en Ethiopische. Wellicht komt er ook nog een cafeïnevrije versie.
Het project, hoe wonderlijk het ook klinkt, is nog maar een paar dagen geleden geïntroduceerd en heeft al bijna het volledige bedrag binnengehaald. Over 25 dagen sluit de fundingsactie.
Hoe maak je perfecte cappuccino met reguliere koffie? Dat zie je hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
Dordrecht -
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw. -
PREMIUMvoor jou geproefd51
Deze bekende theemerken eindigen onderaan de test: 'Ruikt naar verf en schoonmaakmiddel’
Nederlanders zijn echte theeleuten: we drinken gezamenlijk dagelijks 16,2 miljoen koppen thee. Zwarte thee is favoriet, en dan met name Earl Grey. Alle reden om die eens goed over de tong te laten gaan. -
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
Fruitsappenmaker Appelsientje heeft een handige manier gevonden om de verhoogde suikertaks te omzeilen: doe er een beetje melk bij en dan is het product gevrijwaard van de limonadebelasting van 26 cent per liter. -
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft
-
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
-
-
-
Last van maag of darmen? Laat deze drankjes dan staan
Sommige drankjes zorgen voor een opgeblazen buik en maagzuur, zeker als je al gevoelig bent in die zone. Er zijn echter ook (onbekende) alternatieven die juist vriendelijk zijn voor je maag, zoals kefir en kombucha. -
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat.
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
-
PREMIUM
Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn. -
-
Consumentenbond
De beste espressomachine is ruim drie keer duurder dan de nummer 2