Ga naar Content

AED's moeilijk te verzekeren tegen diefstal: "Juist omdat er een slot op zit"

Het blijkt in de praktijk moeilijk om AED-apparaten te verzekeren tegen diefstal. Dat merkte voorzitter Hans Kamerling van de wijkraad Vondelkwartier in Haarlem-Noord.

Via crowdfunding zamelde hij de benodigde 2.600 euro in om een Automatische Externe Defibrillator (AED) aan te schaffen. Het exemplaar heeft ook een pincode, zodat alleen ervaren EHBO-ers bij de kostbare apparatuur kunnen komen. De verbazing bij Kamerling was dan ook groot toen hij van verschillende verzekeringsmaatschappijen kreeg te horen dat een verzekering tegen diefstal onmogelijk is, juist omdat er een beveiligingscode op zit.

Lees ook: Tientallen inzamelingsacties voor "levensreddende" AED's in het Gooi

De verzekeraars gaven aan dat de AED-apparaten voor iedereen toegankelijk moeten zijn, en dat dus iedereen er gemakkelijk bij moet kunnen. Alleen dan willen ze de dure apparaten in de openbare ruimte verzekeren tegen diefstal, en niet als er een beveiliging op zit. 

Gemeente garant
Met moeite is het AED-apparaat in het Vondelkwartier nu verzekerd via de opstalverzekering van de eigenaar van de muur waaraan het apparaat hangt, maar bij veel verzekeraars blijft dit onmogelijk. Hans Kamerling hoopt op steun van de gemeente Haarlem, die heeft aangegeven graag met hem om de tafel te gaan zitten om oplossingen te zoeken. Wat Kamerling betreft zou het mooi zijn als voortaan de gemeente garant wil staan bij eventuele diefstal van een AED-apparaat.

Lees ook: Meerdere levensreddende AED's gestolen in Alkmaar: "Levensgevaarlijk!"

Diefstal van dit soort levensreddende apparatuur is trouwens geen schering en inslag. Slechts acht op de tienduizend apparaten worden gestolen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws