door progressiefliberaal in Economie  ·  8 Reacties

  • 2
  • 354x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Net als in Nederland dus.

0
1 Diederik82

Hier op NK is overigens steeds wel een "geel hesje" actief die het met zijn steeds nieuwe accounts heeft gemunt op mevrouw Merkel. Vanavond is hem weer een hesje uit gedaan. question question

35
2 Barbapapa-7,5

O, ja wel. Duitsland heeft ook gele hesjes, maar dat zijn er maar een paar. Vandaag in Karlsruhe ongeveer 150 personen.
https://www.swr.de/swraktuell/baden-wuerttemberg/karlsruhe/Weitgehend-friedlicher-Protestzug-Gelbwesten-Demonstration-in-der-Karlsruher-Innenstadt,gelbwesten-karlsruhe-100.html

0
3 sockknitter

@3 net als Nederland dus.

2
4 Diederik82

"Het is belangrijk om de hoofden van varkens en kippen te begrijpen," zegt Bernd Meerpohl, terwijl hij pronkt met de waren van zijn bedrijf. Big Dutchman, het bedrijf dat hij runt. BD ontwerpt geavanceerde machines, wooneenheden en softwaretools, met namen als EggFlowMaster en BigFarmNet, om boeren te helpen meer uit hun vee te halen. Deze innovaties hebben de verkoop sinds 1985 27-voudig in reële termen doen toenemen, tot € 960m ($ 1,1 miljard) vorig jaar. Een dergelijk succes betekent dat ambitieuze inwoners uit Vechta, het kleine stadje in Noordwest-Duitsland waarin Big Dutchman is gevestigd, vaak professionele voldoening vinden zonder van huis te hoeven gaan. In het nabijgelegen Lohne, Tanja Sprehe, dacht digitale verkoopmanager bij Pöppelmann, een high-end fabrikant van kunststoffen, dat ze nooit meer zou terugkeren naar het gebied na het opbouwen van een carrière in Hamburg. Maar de behoeften van haar familie brachten haar terug. Nu ze een goede baan hebben gekregen en zich wentelen in de geneugten van het leven in een kleine stad, is goede sushi het enige wat ze van haar oude buurt mist.

Terwijl democratieën in het Westen piekeren over ontbindende, ontvolkte regio's en de radicale politiek die ze kunnen stimuleren, biedt Vechta, bevolking 33.000, een andere les. "Ons probleem", zegt Helmut Gels, de burgemeester, "is dat we geen problemen hebben." Het geboortecijfer ligt voor Duitse begrippen buitengewoon hoog en de stad groeit al tientallen jaren. Succesvolle familiebedrijven zoals Big Dutchman en Pöppelmann hebben generaties aan lokale bewoners in dienst, nemen honderden werkleerlingen aan en voorzien duizenden andere met banen via hun leveranciers. Werkgevers van Vechta zien zelfs een zilveren randje in de economische groeivertraging in Duitsland. Een lossere arbeidsmarkt zou hen kunnen helpen om de geschoolde werknemers te vinden die ze zoeken - lokale werkloosheid is slechts 3,7% - en helpt de lonen te matigen, waarvan de heer Meerpohl zegt dat ze "uit de hand lopen".

Misschien is Vechta niet typisch, het is in ieder geval verre van uniek. Pöppelmann (lokaal personeelsbestand 2.100) en Big Dutchman (900) zijn twee van de "verborgen kampioenen" van Duitsland, een term die in de jaren negentig werd bedacht door Hermann Simon, een voormalige academicus die nu consultant is, voor de ontelbare obscure, kleinschalige en op wereldschaal competitieve bedrijven in Duitsland. In tegenstelling tot high-end servicebedrijven, die profiteren van de netwerkeffecten en talentenpools in grote steden, worden gespecialiseerde fabrikanten vaak gevonden op plaatsen waar u nog nooit van hebt gehoord: ten minste tweederde van de 'verborgen kampioenen' bevindt zich in nederzettingen onder de 50.000 mensen, en ze zijn verspreid over heel Duitsland. Hun succes verklaart mede het relatief hoge aandeel van de industrie in de Duitse beroepsbevolking en het langzame tempo van de daling hierin.

Duitsland is ook politiek gedecentraliseerd, wat volgens Philip McCann van de Universiteit van Sheffield de regionale ongelijkheid onder controle houdt. En terwijl creatieve types massaal naar steden trekken, houden wetenschappers en ingenieurs kleine steden in rijke gebieden levend. "Ik kan hier mijn hele leven blijven", zegt Michael Fabich, een jonge productiemedewerker voor een lokaal levensmiddelenbedrijf.

Decentralisatie neemt een bron van ontevredenheid weg die sommige buren in Duitsland heeft geplaagd. In Frankrijk leek de opstand door Gele Hesjes in eerste instantie te gaan om kleinstedelijke grieven tegen de grote steden waarin de economische kans zich concentreren. Volgens Andrés Rodriguez-Pose, professor in de economische geografie aan de LSE, was Ile-de-France (met Parijs) de enige Franse regio met een bovengemiddelde groei tussen 1990 en 2014. Niet alleen de Hesjes bleven achter, ze voelden zich veracht door de winnaars van de globalisering, belichaamd door de hooghartige en afstandelijke figuur van Emmanuel Macron.

Duitsland zou zichzelf niet immuun moeten achten voor dergelijke problemen, betoogt Marcel Fratzscher van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek. Onder de mooie werkloosheidcijfers liggen groeiende ongelijkheid en een enorme laagbetaalde sector op de loer, gevoed door een lange periode van loonmatiging. Duitsland heeft meer gewonnen van de globalisering dan het heeft verloren; dat zie je in de logistieke afdeling van Big Dutchman, vol met pakketten die bestemd zijn voor Senegal en Chili. Maar regio's die zich specialiseerden in low-end producten zoals keramiek of textiel, zoals de bovenste Franken of delen van de Palts, werden in de jaren negentig door goedkope importen geraakt. Beleid kan ook schaden: de regering moet misschien 40 miljard euro uitgeven om regio's te compenseren die getroffen zijn door haar recente beslissing om de bruinkoolwinning te stoppen.

Toch is er in Duitsland geen voor de hand liggende parallel met het onzekere, 'perifere' Frankrijk van de gilets jaunes. Verborgen kampioenen creëren banen en kansen ver van steden, waardoor de braindrain wordt beperkt. Lokale politici reageren beter op de eisen van kiezers dan Jupiteriaanse presidenten in verre hoofdsteden. In probleemgebieden kan het grondwettelijk verplicht gestelde systeem van belastingoverdrachten tussen staten hardere kanten van de globalisering verzachten. Jens Südekum, een econoom aan de Heinrich Heine Universiteit in Düsseldorf, berekent dat in 2010 dergelijke betalingen volledig 12,4% van de totale belastinginkomsten van Duitsland bedroegen. Steden als Duisburg en Essen, in het postindustriële Ruhrgebied, zijn gespaard gebleven van de neergang die deïndustrialisatie bracht aan delen van het Midwesten van Amerika of de regio Pas-de-Calais in Noord-Frankrijk, nu een bolwerk van Marine Le Pen's National Rally. Vergelijkbare delen van Duitsland hebben geen vergelijkbare populistische wending gemaakt. Onderzoekers vinden geen duidelijke correlatie tussen AfD-steun en economische tegenspoed.

De grote adder onder het gras is het voormalige Oost-Duitsland. Ondanks succes in specifieke sectoren zoals optica, is slechts een fractie van de 'verborgen kampioenen' van Duitsland gevonden in het oosten. Na de hereniging volgde de massale uitverkoop van de industrie, grotendeels aan westerse investeerders. Dat liet de Oost-Duitsers achter met wat de heer Südekum noemt een "diepe perceptie dat ze een poot was uitgedraaid". Extremistische partijen doen het het beste in de vijf oostelijke staten. Dresden en Chemnitz hebben voornamelijk protesten voortgebracht.

Bovendien zijn de trends die Duitsland onderscheiden van zijn geïndustrialiseerde leeftijdgenoten niet onveranderlijk. Automatisering zal het aandeel van de werknemers in de productie verminderen en de grote autofabrikanten in Duitsland lijken niet goed voorbereid op de verstoring die zelfrijdende en elektrische voertuigen mogelijk gaan brengen. Ondanks het succes van de 'verborgen kampioenen' gaat de verstedelijking onverminderd voort, zoals blijkt uit de snel stijgende huizenprijzen in grote steden. Vechta behoudt zijn locals, maar het aantrekken van nieuw talent is moeilijk wanneer de concurrent Berlijn is."

0
5 progressiefliberaal

Sorry voor de lap tekst. Voor wie tegen een betaalmuur aanloopt.

Leek mij wel een inzichtelijk artikel. Vooral het stukje dat steun voor de AfD niet zozeer samenhangt met een tegenvallende economie.

In een kleiner land als Nederland maakt het trouwens denk ik weinig uit of de economie en politiek ge(de)centraliseerd zijn. We zitten hoe dan ook allemaal dicht bij elkaar question

0
6 progressiefliberaal

Het roert in Duitsland anders al aardig.
Maar voor veel is wat in Frankrijk gebeurd nog onbekend.
Echter zijn er nu drie youtube kanalen op zaterdag online naast Ruptly live gekomen en is de verandering er ook wel maar nog niet zichtbaar
Want vergis je niet, de gele hesjes is ontstaan op het Franse platteland
Maar de onvrede in Duitsland is daar ook enorm groot, zeer zeker wat de energietransitie betreft.

1
7 dloops


0
8 dloops

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Sarcoff
‘Geen reden aan te nemen dat Russische leger veel sterker is geworden’

Ik heb helaas niet ze veel vertrouwen meer in de zogenaamde westerse experts.Ze zijn wel meesters in miscalculatie....

zojuist geplaatst door Sarcoff

Bleke Betty
Tim (20) stapte vanwege pesterijen uit het leven, nu liggen er voor Twentse politiebureaus tegels tegen pesten

i.pv die bespottelijke walgelijke lentekriebels, kunnen ze beter behalve Taal en rekenen ook assertiviteitstrainingen geven, jongeren va zeg 6 j...

4 minuten geleden geplaatst door Bleke Betty

Bleke Betty
Kan je als christen op de PVV stemmen?

@103 Wat een desinformatie. Decennia geleden werd het verboden om nog langer ambtelijk de religie van iemand vast te leggen. Dus die 5% mag je...

12 minuten geleden geplaatst door Bleke Betty

Nieuwslezer
Muziekdraadje

Picture This - Act of Innocencehttps://www.youtube.com/watch?v=CVTgvAzQQRo...

1 uur geleden geplaatst door Nieuwslezer

Nieuwslezer
Muziekdraadje

Darin - Electrichttps://www.youtube.com/watch?v=sB2LzEJGbBM...

1 uur geleden geplaatst door Nieuwslezer

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@81 Nee hij verprutste moedwillig de kans op een oplossing. je zilveren randje ten spijt.@82Met dit soort gelul kan niemand iets. Ik ben...

1 uur geleden geplaatst door Feldwebell

Nieuwslezer
Muziekdraadje

Maoli - We Need Love in the Airhttps://www.youtube.com/watch?v=miKqq4cLZLY...

1 uur geleden geplaatst door Nieuwslezer

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@80De rest liep slaafs achter de coup plegers aan natuurlijk, kunnen ook niet anders want zijn volledig afhankelijk ...

1 uur geleden geplaatst door Vageali6888

Vageali6888
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@79Er viel dan ook weinig te praten, Biden had al aangegeven op geen enkel punt van het Russisch voorstel uit dec.2021 in te willen gaan....

1 uur geleden geplaatst door Vageali6888

Feldwebell
Rob de Wijk: ‘De Russen kunnen de boel ook hier totaal ontwrichten’

@78 Ja, een referendum dat in de VN alleen ondersteund wordt door Fenomenen als Belarus, Eritrea, Noord-Korea, en Syrië. Is dat de maat bij j...

1 uur geleden geplaatst door Feldwebell

NK. App
Indian Party Sex VideoNagoomationBreastfeeding LiteroticaXxx Video Porn SexyActressfuckingPorn SexclubBlowjob RobotNhentwiOld Woman NudeWww SexyvideoItallion PornListcrawler CinPictures Blow JobsColegialas DesnudasBlondes With Big Natural TitsSex Video English PictureWww Rapidxxx ComOkusama Wa Moto Yari ManBbcporn TubePorn ChudaiBangla Bangla Blue FilmMy Girlfriend's Busty FriendSexual LeaksFarah Abraham PornHd TeenspornConto Erotico ComunidadeLez BerazzersLesbians Haciendo El AmorMalayalam Sex XnxxNaked WokmenLots Of CumshotsNipple Slip AccidentLoyalty N RoyaltyWwwxxxSpsa-58Nude GamingGibi Asmr NudesRreality Kings.comKatiesigmondd NudeMikaila Dancer Leaked.Chut Ki ChataiBhojpuri Heroin SexPorn SnufHottests Porn StarsFrench LiteroticaFabswingers .comDinosoar PornOpen Chuda Chudi VideoXxx Sexi Video ComBeedxxxIts PornBodybuilding PussyApk PornoXnxx FullXxxdesisexvideoXnxx IndyanKomal NudeXxx DeciErotica AnimationsPornografia Mulher BrasileiraAlexa NicoleWww Xxx Full HdRachitha Mahalakshmi NudeWet Black VirginaMom Deepthroats SonVídeo Pornô De TransexualNaked CelebsBeerus PornNude Amateur BabesNicole Doshi FeetSouth Indian Actress MmsAssshakingSquirtingschoolFapswingersGay Cumming TwitterAnal_asianShower XxxSexy LatinaAunty Lover XnxxPune Sex ComPorn GimnasioPorno Big TitsEscort RankingsVideo Sexo GratisSexor OralCindy Crwford NudeCoje Con HermanaElizabeth Rodriguez Movies And Tv ShowsAisan Street MeatSexy Naked Women PicturesAgent Red Girl VideosBbwass PornBoqueteira TwitterLesbians Pics PornWhite Gorl PornHd Porn Video TeacherWww Xxx BestMiu ShiromineYoung Erotica StoriesHiden Camera PornXnxx SixBig Bobs VideoUnder The Skin Scarlett Johansson NudesDemi.moore NudeAthena Faris Sis Loves MeNaked Hot Women With Big BoobsWww Lobstertube ComPunter NetXvideos:Dilf Gay PornIsa Briones NudeGay Porn GdPerfect Boobs PornDidi Sex VideoBangla Xx NewCloudy ViVídeos Pono CaseiroTatted Up Holly PornRomantically PornTelugu Old Man Sex VideosNew Bangla XvideoX Videos X MasterJenna Jameson In MasseuseDeep Ebony AnalSex 17Best Xxx Video DownloadCouples Having Sex VideosXxx Gujrati HdChudai AuratNuro Massage PornVirgin First TimeVintage Cartoon PornWho Is The Hottest PornstarKat Karma PornStepmom.vacation PornSfmcompildBig Tits Lesbian PornGay Hairy Bear PornShiftymine NudeXxcomicsGay Missionary PornCar MasturbationWooden PornSite Porno BeuretteGay Furrie PornResmi R Nair HotLaysla De Oliveira NudeBeautiful Desi PornDesi Cry PornAngela White Face