Direct naar artikelinhoud
nieuwsbrexit

Brexit lokt groeiend aantal bedrijven naar Nederland

De aanstaande Brexit verleidde vorig jaar 42 bedrijven tot de overplaatsing van activiteiten naar Nederland. Dat leverde 1923 banen en 291 miljoen euro aan investeringen op. Nog eens 250 bedrijven overwegen hun komst naar Nederland met tenminste een vestiging.

Zicht op het financieel centrum van Londen.Beeld AP - Frank Augstein

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), het agentschap voor buitenlandse investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

In 2018 besloten onder meer de Japanse zakenbank Norinchukin en mediabedrijf TVT Media vanwege de Brexit tot uitbreiding in Nederland. Financiële dienstverleners als MarketAxess en Azimo, en maritiem verzekeraar UK P&I Club, maakten bekend dat ze hier een kantoor openen. Een grote vis was het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, dat naar Amsterdam kwam.

Het uitblijven van een gereguleerde Brexit lijkt de animo tot een overstap te vergroten. In 2017 waren nog maar 18 bedrijven bezig met het oversteken van het Kanaal. De NFIA benadrukt dat de groep van 250 potentiële overstappers niet alleen bestaat uit Britse bedrijven;  ook Amerikaanse en Aziatische ondernemingen ‘heroverwegen hun Europese structuur’ nu onzeker is onder welke economische regels zij binnenkort in Groot-Brittannië moeten opereren. De strijd is nog niet gestreden: veel van die bedrijven zijn ook geïnteresseerd in landen als Duitsland, Frankrijk of Ierland.

In het Engelse dorpje Glemsford sluit een Philips-fabriek. Brexit, zegt de één. Het verval begon eerder, zegt de ander. De winnaars wonen in het Friese Drachten.