Er is een onderzoek gestart naar Sedat Peker, een alom bekende, veroordeelde bendeleider. Hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot oproer, omdat hij de mensen had opgeroepen de wapens op te nemen in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 31 maart.

Het parket van Istanbul heeft een onderzoek gestart. Peker had gezegd dat burgers zich het beste konden bewapenen, “omdat buitenlandse machten zich zouden kunnen mengen in de verkiezingen”.

In een schriftelijke mededeling van het parket staat te lezen dat de beruchte bendeleider wordt aangeklaagd voor “het aanzetten tot het begaan van misdaden” en “aanzetten tot oproer”.

“Er zijn imperialistische grootmachten die plannen hebben met ons land. Ze zeggen nu al dat ze de Hoge Raad voor de Verkiezingen (YSK) niet erkennen. Ze zullen mensen en partijleden op straat doen komen afhankelijk van de verkiezingsresultaten. De bedoeling daarvan is om terroristen in de partijen te laten infiltreren, zodat ze vervolgens het land kunnen vernietigen.” Dat zei Peker op 3 februari op een openingsceremonie in Istanbul.

Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu

Hij verwees daarmee naar Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP, de grootste oppositiepartij). Die zei dat hij geen vertrouwen had in de YSK. De raad werd eerder door de oppositie beschuldigd van fraude.

“Onze politie, soldaten en geheime dienst zijn sterk. Zij zullen dat niet toelaten. Maar ik zweer bij God, de kinderen van dit land zullen de straten meter voor meter beschermen. We zullen ervoor zorgen dat geen vierkante centimeter van dit land in hun handen valt.”

“Sommige dingen kunnen we leren van de geschiedenis. Wapens kunnen bescherming en garantie bieden als ze door de juiste personen gebruikt worden. Daarom moeten diegenen die de kans hebben absoluut een geregistreerd wapen aanschaffen. Iedereen zou een geweer moeten hebben om voorbereid te zijn. We moeten ons op het ergste voorbereiden. Maar als uiteindelijk alles goed komt, is dat de moeite meer dan waard geweest.

Volgens Pekers bedreigende opmerkingen zou Meral Akşener, de leider van de İYİ-patij (Goed), het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben opgeroepen om actie te ondernemen.

Maar het is niet de eerste keer dat Peker zulke opmerkingen maakt. Begin 2016 bedreigde hij nog de Turkse academici die een vredespetitie hadden getekend, waarmee ze erop aandrongen dat Turkije zijn militaire acties in het zuidoosten zou stoppen. “We zullen jullie bloed doen stromen en ons erin baden,” zei Peker, verwijzend naar de academici.

Hürriyet

S.V.R.