Big Oil en klimaatverandering (economist.com)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door progressiefliberaal in Economie  ·  1 Reacties

  • 2
  • 229x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

"In de VS, 's werelds grootste economie en de op één na grootste vervuiler, is klimaatverandering steeds moeilijker te negeren. Er is vaker sprake van extreem weer. In november verschroeiden bosbranden Californië; vorige week was Chicago kouder dan delen van Mars. Wetenschappers luiden het alarm dringender en de gewone bevolking heeft het opgemerkt - 73% van de Amerikanen die vorig jaar door de universiteit van Yale werden ondervraagd, zeiden dat klimaatverandering reëel is. De linkerflank van de Democratische Partij wil een 'Groene New Deal' centraal stellen in de verkiezingen in 2020. Naarmate de verwachtingen veranderen, vertoont de private sector tekenen van aanpassing. Vorig jaar zijn ongeveer 20 kolenmijnen dicht gegaan. Fondsbeheerders moedigen bedrijven aan om groener te worden. Warren Buffett, zet $ 30 miljard in voor schone energie en Elon Musk is van plan de Amerikaanse snelwegen te vullen met elektrische auto's.

Maar temidden van het rumoer is een enkele, schokkende waarheid. De vraag naar olie neemt toe en de energie-industrie, in Amerika en wereldwijd, plant multi-miljard dollar-investeringen om daaraan te voldoen. Geen enkel bedrijf belichaamt deze strategie beter dan ExxonMobil, de reus die door rivalen wordt bewonderd en door groene activisten gehaat. Zoals onze briefing uitlegt, is het van plan om in 2025 25% meer olie en gas te pompen dan in 2017. Als de rest van de sector zelfs maar een bescheiden groei nastreeft, kan de consequentie voor het klimaat rampzalig zijn.

ExxonMobil laat zien dat de markt de klimaatverandering niet zelf kan oplossen. Krachtigge overheidsmaatregelen zijn nodig. In tegenstelling tot de vrees van veel Republikeinen (en de hoop van een aantal Democraten), hoeft dat geen grote rol te betekenen voor de staat.

Gedurende een groot deel van de 20e eeuw hadden de vijf oliemaatschappijen - Chevron, ExxonMobil, Royal Dutch Shell, BP en Total - meer slagkracht dan sommige kleine landen. Hoewel de macht van de grote vijf is afgenomen, zijn ze nog steeds goed voor 10% van de mondiale olie- en gasproductie en 16% van de investeringen stroomopwaarts. Ze hebben de toon gezet voor kleinere, particuliere energiebedrijven (die nog eens goed zijn voor een kwart van de investeringen). En miljoenen gepensioneerden en andere spaarders zijn afhankelijk van hun winst. Vier van de 20 bedrijven die de grootste dividenden in Europa en Amerika betalen, behoren tot de grote vijf van oliebedrijven.

In 2000 beloofde BP "verder te gaan dan petroleum" en op het eerste gezicht zijn de grote vijf inderdaad veranderd. Alle zeggen dat ze de overeenkomst van Parijs steunen om klimaatverandering te beperken en allemaal investeren ze in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie. Shell zei onlangs dat het de uitstoot van zijn producten zou verminderen. Maar uiteindelijk moet je bedrijven beoordelen op wat ze doen, niet wat ze zeggen.

Volgens ExxonMobil zal de wereldwijde vraag naar olie en gas in 2030 met 13% stijgen. Van alle vijf grootste bedrijven, en niet alleen van ExxonMobil, wordt verwacht dat ze hun productie uitbreiden. Verre van het sluiten van al hun gasvelden en gushers, investeert de industrie in stroomopwaartse projecten van Texaanse schalie tot hightech diepwaterbronnen. Oliemaatschappijen, rechtstreeks en via handelsgroepen, lobbyen voor maatregelen die de uitstoot beperken. Het probleem is dat, volgens een beoordeling door het IPCC, een intergouvernementeel orgaan voor klimaatwetenschap, olie- en gasproductie tegen 2030 met ongeveer 20% en tegen 2050 met ongeveer 55% moet dalen om de temperatuurstijging van de aarde te beperken tot 1,5 ° C boven het pre-industriële niveau.

Het zou verkeerd zijn om te concluderen dat de energiebedrijven daarom kwaadaardig moeten zijn. Ze reageren op incentives van de samenleving. Het financiële rendement van olie is hoger dan dat van duurzame energiebronnen. Voor nu groeit de wereldwijde vraag naar olie met 1-2% per jaar, vergelijkbaar met het gemiddelde over de afgelopen vijf decennia - en de typische oliegigant haalt een minderheid van zijn aandelenwaarde uit de winst die het na 2030 zal maken. Hoezeer de reuzen ook worden belasterd door klimaatvechters, van wie velen auto's besturen en vliegtuigen nemen, het is niet alleen legaal voor hen om de winst te maximaliseren, het is ook een vereiste die aandeelhouders kunnen afdwingen.

Sommigen hopen dat de oliemaatschappijen geleidelijk een nieuwe richting inslaan, maar dat ziet er optimistisch uit. Het zou onbezonnen zijn om te vertrouwen op briljante innovaties die de dag moeten redden. Wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie, op $ 300 miljard per jaar, worden overschaduwd door wat er wordt toegezegd aan fossiele brandstoffen. Zelfs in de auto-industrie, waar tientallen elektrische modellen worden gelanceerd, wordt verwacht dat nog steeds ongeveer 85% van de auto's in 2030 motoren met interne verbranding zullen gebruiken.

Een soortgelijke tweedeling is zichtbaar bij de hype in ethisch beleggen. Fondsen met $ 32 triljoen (32.000 miljard) aan activa hebben zich aangesloten om druk uit te oefenen op 's werelds grootste uitstoters van broeikasgassen. Fondsbeheerders, die geconfronteerd worden met een ineenstorting van hun traditionele activiteiten, zijn blij groene producten te verkopen die, hogere opbrengsten met zich meebrengen. Maar weinig grote investeringsgroepen hebben de aandelen van grote energiebedrijven gedumpt. Ondanks veel publiciteit blijven de recente verbintenissen van oliebedrijven met groene beleggers bescheiden.

En verwacht niet veel van de rechterlijke macht. Advocaten brengen tsunami's aan zaken voor de rechter en beschuldigen oliemaatschappijen van alles, van het misleiden van het publiek tot het aansprakelijk zijn voor stijgende zeespiegels. Sommigen denken dat oliebedrijven hetzelfde lot zullen ondergaan als tabaksondernemingen, die in de jaren negentig te maken kregen met enorme claims. Ze vergeten dat Big Tobacco nog steeds in business is. In juni oordeelde een federale rechter in Californië dat klimaatverandering een zaak was van het Congres en de diplomatie, en niet van rechters.

De komende 15 jaar zullen cruciaal zijn voor de klimaatverandering. Als innovatoren, investeerders, de rechtbanken en het eigenbelang van bedrijven geen fossiele brandstoffen kunnen beteugelen, dan moet de last op het politieke systeem rusten. In 2017 zei Amerika dat het zich zou terugtrekken uit de overeenkomst van Parijs en de regering-Trump heeft geprobeerd de kolenindustrie nieuw leven in te blazen. Toch zou het klimaat de politieke mainstream kunnen binnendringen en een groter beroep op partijen doen gelden. Uit peilingen blijkt dat gematigde en jongere republikeinen erom geven. Een recente oproep van tientallen vooraanstaande economen overspande de kloof tussen de twee voornaamste partijen.

De oplossing zal zijn om kiezers in het midden te laten zien dat het verminderen van uitstoot praktisch is en hen niet veel slechter af zal laten zijn. Hoewel de opkomende Green New Deal van de Democraten het bewustzijn verhoogt, slaagt het vrijwel zeker niet in deze test, omdat het gebaseerd is op een enorme uitbreiding van overheidsuitgaven en centrale planning. Het beste beleid, in Amerika en daarbuiten, is om de CO2-uitstoot te belasten, wat ExxonMobil steunt. De gilets jaunes in Frankrijk laten zien hoe moeilijk dat zal zijn. Er zal werk moeten worden gemaakt van het ontwerpen van beleid dat de steun van de bevolking kan afdwingen door het geld terug te geven aan het publiek in de vorm van compenserende belastingverlagingen. De industrie voor fossiele brandstoffen zou kleiner worden, de overheid zou niet groter worden en bedrijven zouden de vrijheid hebben om zich aan te passen naar goeddunken, zelfs ExxonMobil."

0
1 progressiefliberaal

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
LoydMorris
GeenStijl: COA vestigt per direct "zoveel mogelijk statushouders in hotels, toestemming gemeentes niet nodig"

Menig Nederlandse ondernemer wordt inmiddels schatrijk door deze asiel-industrie. . . De belastingbetalende burger, dokt toch wel. . . ...

5 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

RobP
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@2 Dat lijkt me een strak plan. :-)...

10 minuten geleden geplaatst door RobP

MARCUSAURELIUS
Opschaling van passende zorg voor vluchtelingen

Verbeteren helpt niet, dat trekt alleen maar nog meer parasieten....

11 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

MARCUSAURELIUS
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

@1Ze kunnen toch naar de Zuidpool gaan daar schijnt nu de hele dag de zon niet. :D...

14 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

MARCUSAURELIUS
Bangalijst ontdekt in bejaardentehuis Meppel

Leve de Lol....

15 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

MARCUSAURELIUS
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@8Ook in het HBO werkte dat zo.De bedenkers dachten dat de scholen zich dan maximaal zouden inzetten, maar in plaats daarvan liet men het ...

18 minuten geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

RobP
Lopend Vuur: De zomertijd en wintertijd moeten blijven

Mooi. Lekker langer licht 's avonds....

22 minuten geleden geplaatst door RobP

Kim Jong-un
Bangalijst ontdekt in bejaardentehuis Meppel

LOL...

36 minuten geleden geplaatst door Kim Jong-un

ABRACADABRA
Nieuwe noodkreet Van der Burg: 10.000 asielplekken tekort

v.d. Burg, als er 10000 opvangplekken te weinig zijn, zijn er 10000 asieltjes teveel binnen gelaten...

1 uur geleden geplaatst door ABRACADABRA

RobP
NU+ | Niet mee kunnen vasten tijdens ramadan zorgt voor mentale druk

Overdag niks eten en 's avonds volproppen. Yep, dan denk je aan je hongerige medemens........

1 uur geleden geplaatst door RobP

NK. App
Sex Video Hindi MovieIndianxxxxWhopperme NudesGenisis Lopez OnlyfansSouthern Charms.comEmoji Movie PornKitty Jung AnalOnlyfans GifXhmasteTreamskeetCartoon Porn HqEating Black PussyDemon DealsKimi Wa Yasashiku NetorareruFirst Night Sex BfGigant BoobsTorpedo TitiesCharlotte RaynUsemypussyHot Indian Doggy StyleMichelle Anderson BbcPorn FlufferChachi Ki Chudai Ki KahaniWank PornBig Boobs Yoga PornOld Sexual MoviesBest NipslipsBig TotsCummimg CockBdsm FemdomVivid.comGayporn DokterWww Best Sex VideosMidv-366Pics Of Nude ChicksSexiest Pics Of Scarlett JohanssonJules Ari NudeSchoolsex PornJavgigaPixelated Porn GamesSaxy Vidio ComKoreanxxxMycomicsxxxTip Porn StarsClara DeeXxxnx HomePegging Dirty TalkPutas De ManausMilf Blowjob GifParti Sex VideoLacy ChanningAdult Porn MiviesTeen Girls With Big TitsFaly PornPorn BideosHot Girl Xxx ComPorn Gay DesiPussy Fuck ComGay CummingXx PanuExhamstersKissing Sex ComCherie DevillFreeporn LegalGirthmasterIceland XxxJogging PornhubLezkissIndian Actress Sex PhotosSunny Leone MasterbatingMarathi Porn HdMallu EroticNude CleebInthecracjHot Nude ModelingStep Mother Son PornManisha Koirala SexySex KandRomentic Porn VediosEmarrb XxxUvey Anne PornolarıBella DasemanaCartn XxxRon Jeremys PornNaked TitiesTamilauntysexvideoTopless TeenTeeneger Porn TubeAlana CruiseBeawl Stars PornWww Free Porn SexPornvdeosMia Malkova BoyfriendNaked MorhersXxx LeakedPornos De JuegosJessica Chastain NudaAli Spagnola NudeLina FlexKatie Morgan NakedFc2-ppv-3861736Sexy Boobs ShowPornstars In PublicNudevisa ComXnssLola PornhubJulia Ann ComRandikhana Sexy VideoMichideeBengali Sexy Bf VideoгейпорноHome Movie PornBest Aunty SexAnjali Priya RaiDesiporn VedioBoobs Indian PornTranssexual PornographyDafsexDeepthraot PornHannaowo NudeGay PatrolTel Malish SexMature Women UndressingStep Mom Xxx HdHandsome Gay XxxSubmissivemilfGamcorNorma StinzBussty PornChudai Ke TarikeFappelliYoko LittnerHot Hd Porn MoviesFavswingers.conXxxn GayIndian Girl Fuck ComMiakhalifa PussyIndian Desi Nude VideoDadxxxBlack Lesbain OrgyHardcore EbonyPorno Femme BlackEpornetHuge Titted MomsWaif XxxXvideo MoviDesi Aunty Sex XxxTamil Girls Nude BathDrtubberFree Movie Websites Like Soap2day