Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Geen uitstel van executie: Dominique Ray terechtgesteld zonder bijstand van imam

Een Amerikaanse gevangene die wilde dat een imam hem bijstond bij zijn executie, is terechtgesteld nadat zijn verzoek was afgewezen. De hoogste rechters van de VS oordeelden dat de executie van Dominique Ray (42) in de staat Alabama donderdag door mocht gaan.

Een gevangenisfoto van Dominique Ray, die twintig jaar lang op ‘death row’ zat.Beeld AFP

Een van de rechters van het Hooggerechtshof, Elena Kagan, noemde het afwijzen van Rays verzoek en het alsnog voltrekken van de executie ‘in en in verkeerd’. Ray kreeg donderdagavond een dodelijke injectie toegediend in de Holmangevangenis in Atmore.

Het was de eerste keer dat een ter dood veroordeelde in Alabama bezwaar maakte tegen de aanwezigheid van een christelijke geestelijke in de executiekamer. De gevangeniskapelaan is altijd aanwezig in de ruimte om de veroordeelde in zijn laatste momenten bij te staan. Nadat een functionaris hem vroeg of hij nog iets wilde zeggen, betuigde Ray in het Arabisch opnieuw zijn geloof in de islam. Zijn imam was aanwezig in een kamer naast de executieruimte.

Ray zat op death row wegens de moord en verkrachting van een 15-jarig meisje in 1995. Tien dagen voor zijn executie diende hij het verzoek in om zijn imam toe te laten tot de executiekamer. De staat keerde zich echter tegen het verzoek omdat alleen gevangenisfunctionarissen aanwezig mogen zijn in de ruimte. Nadat een regionale rechter woensdag oordeelde dat de executie voorlopig moest worden opgeschort, belandde de kwestie op het bord van Amerika’s hoogste rechters in Washington.

Twitter bericht wordt geladen...

Gelijk behandeld

Zij oordeelden met vijf tegen vier stemmen dat de executie kon plaatsvinden zoals gepland. Het hof wees er onder andere op dat Ray, hoewel hij al twintig jaar geleden ter dood werd veroordeeld, zo kort voor zijn terechtstelling met het verzoek kwam. ‘Dominique was een toegewijd moslim’, aldus Rays advocaat Spencer Hahn in een verklaring na de executie. ‘Hij wilde gelijk worden behandeld in zijn laatste momenten.’

‘Op grond van het beleid van de staat mag een christelijke gevangene zich laten bijstaan in de executiekamer door een geestelijke van zijn eigen geloof’, aldus rechter Kagan. ‘Maar als een gevangene een ander geloof aanhangt, of hij nou moslim, joods of van welke andere religie dan ook is, mag hij niet sterven met een raadsman van zijn geloof naast zich.’ Ook de ACLU, die opkomt voor de rechten van burgers, hekelde het besluit. ‘Gevangenen op death row hebben ook rechten', aldus de organisatie.

De gevangeniskapelaan was dit keer bij uitzondering niet in de executiekamer. De hoogste baas van het gevangeniswezen zei dat het executieprotocol opnieuw tegen het licht zal worden gehouden om te kijken of het moet worden aangepast. De openbare aanklager was tevreden dat de rechters de executie gewoon door lieten gaan. 

Twitter bericht wordt geladen...

Veroordeling

‘Dominique Ray wist twintig jaar lang met succes de terechtstelling op te houden wegens de barbaarse moord op een 15-jarig meisje in Selma’, aldus aanklager Steve Marshall na de voltrekking van het vonnis. ‘Vandaag heeft het recht eindelijk gezegevierd.’ De gouverneur van Alabama, Kay Ivey, zei ‘te bidden dat de familie van het slachtoffer de zaak nu eindelijk kan afsluiten’. 

Ray werd in 1999, vier jaar na de dood van Tiffany Harville, met elf tegen één stem door een jury veroordeeld tot de dood. Het lichaam van Harville werd een maand na haar verdwijning gevonden in een katoenveld. Een jaar daarvoor was hij ook betrokken bij de moord op twee tienerbroers.

De veroordeling van Ray stoelde voornamelijk op de bekentenis van een andere man, Marcus Owden. Hij zei dat het tweetal het meisje had opgepikt voor een avondje uit. Volgens Owden sneed Ray haar keel door nadat ze allebei het meisje hadden verkracht. Owden werd veroordeeld tot levenslang.