RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Saoedi-Arabië smokkelt doodrijder Amerika uit

Beeld © Politie Portland, Oregon

Het was een dodelijk ongeluk zoals ze helaas wel vaker voorkomen. In 2016 werd de 15-jarige Fallon Smart in het Amerikaanse Oregon doodgereden. De dader werd gepakt, maar nooit gestraft. De verontwaardiging heeft inmiddels de regering van president Trump bereikt.

De 21-jarige automobilist die Fallon doodreed, was een Saoedische burger die studeerde in de VS. En de Saoedische overheid gaat ver voor zijn onderdanen: zijn borgsom van 100.000 dollar werd betaald door het Saoedische consulaat, waardoor hij – voorzien van een enkelband met gps – in vrijheid zijn proces kon afwachten.

Onvindbaar

Maar ook zover lieten de Saoedi's het niet komen. Enkele dagen voor het proces zou beginnen, verdween opeens het gps-signaal van de radar en was de man onvindbaar. Het volgende bericht kwam pas enkele dagen later: de man was geland in Saoedi-Arabië.

Met vervalst paspoort, volgens de autoriteiten door zijn thuisland verstrekt, had hij onder een valse naam kunnen vliegen. Zijn gps-enkelband werd doorgeknipt teruggevonden op een parkeerplaats. De vader van het meisje gelooft niet dat hij zich ooit nog voor zijn zijn daden zal hoeven verantwoorden. "Ik heb weinig hoop. Ik denk niet dat hij ooit terugkomt naar de VS", zegt hij in een interview met de krant The Oregonian. 

Politie
Lees ook:
Politie New York onderzoekt mysterieuze dood aangespoelde Saoedische zussen

Vier vergelijkbare gevallen

De senator voor Oregon roept de regering van Trump ter verantwoording: hoe is het mogelijk dat Saoedi-Arabië zulk vrij spel heeft in de VS, vraagt senator Ron Wyden  zich af. Een antwoord kreeg hij niet.

In een nieuw wetsvoorstel dat hij vervolgens schreef, bedoeld om het land te straffen, laat hij weten dat het niet eens een incident was. Alleen al in Oregon gebeurde het vijf keer dat een jonge Saoedi door het consulaat het land werd uitgesmokkeld, nadat hij was opgepakt voor een misdrijf. 

Waarom Saoedi-Arabië zo belangrijk is voor de VS

02:32
De handelsbelangen tussen beide landen zijn enorm. Vooral op het gebied van wapens en defensie, legt Roderick Veelo.