Ga naar Content
IJmond

Beverwijkse 'dakloze' Yvonne (57) overleden: "Ze heeft de problemen van Oosterwijk een gezicht gegeven"

6 februari 2019, 11.41 uur · Aangepast 6 februari 2019, 13.39 uur
Door: · Foto: NH/ Dennis Mantz

Yvonne, de vrouwelijke helft van het daklozenstel dat sinds enkele jaren in een caravan in de 'achtertuin' van het Beverwijkse gemeentehuis woonde, is gisterochtend op 57-jarige leeftijd overleden.

Yvonne stierf in het Beverwijkse Rode Kruis Ziekenhuis, bevestigt Marian van den Hul, die het stel jarenlang begeleidde. Over de doodsoorzaak doet ze geen uitspraken. Haar vriend Mark blijft 'voor zover bekend in de caravan wonen'. "Hij is aangeslagen en verdrietig", zegt Van den Hul. 

Lees ook: Beverwijkse daklozen krijgen tijdelijk caravan van de gemeente 

Tot 2013 woonden Mark en Yvonne in een woning in de Beverwijkse arbeidersbuurt Oosterwijk. Nadat ze in dat jaar uit huis waren gezet, namen ze hun intrek op het Europaplein. Het aan alcohol verslaafde stel sliep onder luifels, deed hun behoefte in de bosjes en viel het winkelend publiek lastig. 

Een kleine twee jaar geleden was de maat vol voor de gemeente: in een poging de overlast op en rond het winkelplein terug te brengen, bood het college de twee een caravan aan. Aanvankelijk zou de sleurhut in de Lau Mazirelstraat worden geplaatst, maar na aanhoudende protesten van omwonenden wees de gemeente de eigen achtertuin aan. Sindsdien staat de caravan aan de Emplacementsweg, pal achter het gemeentehuis en naast bioscoop Cineworld.

Lees ook: Gemeente zwicht voor protesten en plaatst daklozen stel in 'eigen achtertuin'

"Helemaal kicken", reageerde Mark toen hij met Yvonne voor het eerst een kijkje nam bij de caravan. "Helemaal ok, lekker rustig en geen last van andere mensen."

Tekst gaat door onder de video

Beverwijkse daklozen nemen alvast kijkje bij hun caravan: "Kicken man!" - NH Nieuws

De twee konden niet wennen aan hun nieuwe verblijf, zo vertelden ze enige tijd na hun 'verhuizing' tegen NH Nieuws. "We kunenn onze draai niet vinden", zei Mark. "We willen zelf beslissen waar we verblijven, in plaats van dat het gestuurd wordt. Bovendien, al die luxe van een caravan heb ik niet nodig. Niets ten nadele van de gemeente. Ze hebben hun best voor ons gedaan, maar een caravan is niks voor ons. Best kans dat we volgende week al weg zijn."

Ziek op de bank
Zo'n vaart liep het niet, want de twee woonden er tot eergisteren nog samen. Ook dat hadden ze 'te danken' aan de gemeente, die vorig jaar april besloot dat de caravan tot 1 mei 2019 op dezelfde plek mocht blijven staan. Toen NH Nieuws vorige week bij het stel langsging om poolshoogte te nemen, lag Yvonne ziek op de bank. 

Gezien haar verslavingsproblematiek komt het nieuws voor het Beverwijkse raadslid Mendes Stengs niet als een donderslag bij heldere hemel. Oosterwijker Stengs richtte jaren geleden het Huis van de Buurt op, om problemen van buurtbewoners vroegtijdig te signaleren en op tijd te kunnen ingrijpen.

Huis van de Buurt
"Ik heb nooit iets voor Yvonne kunnen betekenen", zegt hij tegen NH Nieuws. "Maar ze heeft me wel geïnspireerd om naar het gemeentehuis te gaan en een plan in te leveren voor het Huis van de Buurt." Dat heeft alles te maken met hun verknochtheid met Oosterwijk, want na hun huisuitzetting hebben ze volgens Stengs 'alles opgeofferd om in hun wijk te blijven'. "Ze hebben woningen gekraakt en in tentjes geslapen", herinnert het raadslid zich.  

Hij zal Yvonne herinneren als 'een markante dame die menig instantie het hoofd op hol heeft gebracht', en daarmee de problematiek van Oosterwijk 'een gezicht heeft gegeven'. "Veel buurtbewoners hebben geleden onder de crisis. Ze zijn hun baan kwijtgeraakt en hun huis uitgezet", vertelt Stengs.

'Nooit laten vallen'
Hij benadrukt dat veel andere mensen in zo'n geval worden opgevangen door familie en instanties, maar Mark en Yvonne waren veroordeeld tot de straat. "Want als je geen familie hebt, kun je nergens heen. Maar Mark heeft haar nooit laten vallen."   

Hoe Marks toekomst er zonder Yvonne uitziet, durft Stengs niet te zeggen. "De caravan mag daar tot 1 mei staan, dus hij zal waarschijnlijk op zoek moeten naar een huis."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!