Direct naar artikelinhoud
Commentaar

Dialoog tussen christenen en moslims is misschien wel de sleutel naar wereldvrede

Paus Franciscusbij zijn aankomst in de Verenigde Arabische Emiraten. Kroonprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan wachtte hem op op het vliegveld van Abu Dhabi waar hij de leider van de rooms-katholieke kerk een warm welkom heette.Beeld EPA

Een dag na zijn terugkeer uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zei paus Franciscus woensdag dat hij met dat ‘zeer belangrijke’ bezoek een ‘nieuwe bladzijde heeft toegevoegd aan de geschiedenis van de dialoog tussen christendom en islam’. Dat klinkt wat onbescheiden, maar Franciscus heeft volkomen gelijk.

Niet eerder bracht een paus een bezoek aan het Arabisch schiereiland. Het leverde verwarrende beelden op. Franciscus werd met zeer veel pracht en praal onthaald. Schitterende parades, overvliegende straaljagers die in hun spoor de kleuren van het Vaticaan achter zich lieten, een stampvol stadion, omstuwd door duizenden gelovigen­­ die allemaal een glimp van de paus wilden opvangen. Je zou haast vergeten dat het christenen in de VAE normaal gesproken niet zo gemakkelijk wordt gemaakt. Het christendom maakt in dat land een lichte groei door, maar die wordt voor het overgrote deel veroorzaakt door goedkope arbeidskrachten uit landen als de Filippijnen en India. De islam is in de VAE staatsgodsdienst. Je als moslim tot het christendom bekeren is verboden, terwijl de overheid een bekering de andere kant op met graagte begeleidt.

In die context kwamen dinsdag zo’n 180.000 christenen bijeen voor de afsluitende mis van het pauselijke bezoek. Dat is een bemoedigend signaal. Niet alleen naar de gelovigen in de VAE: zeker ook naar christenen in andere landen in het Midden-Oosten. Hun positie is in veel landen in die regio ronduit beroerd. Het percentage christenen in het Midden-Oosten is gedaald naar nog maar zo’n vier procent. Met secularisatie heeft dat niets te maken, wel met onderdrukking en geweld. Vele christenen zijn in de afgelopen jaren de regio ontvlucht.

Broederschap

In dat licht bezien was het hoogtepunt van het pauselijk bezoek niet de afsluitende mis, maar de interreligieuze bijeenkomst een dag eerder. Ten overstaan van honderden hoge geestelijken tekende Franciscus samen met sjeik Ahmed al-Tayeb een verklaring van ‘menselijke broederschap’, waarin ze zich fel uitspreken tegen religieus extremisme en voor interreligieuze dialoog en verdraagzaamheid.

De dialoog tussen christenen en moslims is misschien wel de sleutel naar vrede in de wereld

Al-Tayeb is hoofd van de Egyptische Al-Azhar-universiteit, het invloedrijke intellectuele hart van de soennitische islam. Hij riep moslims in het Midden-Oosten op om de christelijke minderheden in hun midden te omarmen en te beschermen. Dat is een uitermate belangrijke boodschap, die dankzij het pauselijk bezoek vol in de schijnwerpers kwam te staan. De dialoog tussen christendom en islam is misschien wel de belangrijkste sleutel naar vrede in de wereld, zei Franciscus woensdag in zijn terugblik op de reis. Daar heeft hij gelijk in. Met zijn reis heeft de paus het goede voorbeeld gegeven.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.