Twitter verliest wereldwijd vijf miljoen maandelijks actieve gebruikers

Het aantal mensen dat wereldwijd elke maand minstens een keer inlogt op Twitter, is in het afgelopen kwartaal met 5 miljoen afgenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het sociale netwerk heeft nu 321 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal uit 2017 daalde het aantal gebruikers met 9 miljoen, meldt het bedrijf in de kwartaalcijfers. In het eerste kwartaal van 2018 werd met 336 miljoen maandelijks actieve gebruikers het hoogste aantal bereikt. Sindsdien is een licht dalende trend zichtbaar.

Die daling komt overigens vooral op het conto van alle niet-Amerikaanse gebruikers: dat aantal zakte van 259 miljoen in het derde kwartaal naar 255 miljoen in het afgelopen vierde kwartaal. Maar ook in de Verenigde Staten is een licht dalende trend te zien: sinds het eerste kwartaal van 2018 verliest Twitter daar in elk opeenvolgend kwartaal een miljoen gebruikers.

Als verklaring voor de weglopende gebruikers wijst Twitter op onder meer aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, zoals het verminderen van het aantal e-mailnotificaties. Verder wijst het bedrijf naar het besluit om in bepaalde markten niet in zee te gaan met betaalde sms-diensten. Ook wijst het bedrijf wederom naar de algemene verordening gegevensbescherming Twitter wees bij de publicatie van vorige kwartalen ook al naar de EU-verordening als een van de redenen voor een lager aantal gebruikers.

Op financieel gebied gaat het een stuk beter. De omzet ging van 732 miljoen dollar in het laatste kwartaal in 2017 naar 909 miljoen dollar nu. De jaaromzet over heel 2018 kwam uit op ruim 3 miljard dollar, terwijl dat in 2017 nog op 2,4 miljard dollar bleef steken. De winst kwam in het afgelopen kwartaal uit op 255 miljoen euro, terwijl dat in het laatste kwartaal van 2017 nog 91 miljoen dollar was. De winst over heel 2018 bedraagt 1,2 miljard dollar, terwijl in het jaar daarvoor nog sprake was van een verlies van 108 miljoen dollar.

Twitter MAU 2018 Q4

Door Joris Jansen

Redacteur

07-02-2019 • 18:43

86 Linkedin Whatsapp

Reacties (86)

86
73
31
1
0
21
Wijzig sortering
Ik gebruik Twitter dagelijks. Het is voor Formule 1 en andere race events mijn grootste bron van nieuws. Maar ook voor beroepsgerateerd nieuws scroll ik graag door Twitter. En bij sommige posts kan ik een vraagstellen, die vaak door de poster zelf beantwoord wordt.

Het is een beetje alsof ik de koppen van een krant lees, maar dan interactief. Prima platform.

[Reactie gewijzigd door Jasphur op 7 februari 2019 19:03]

Dit dus inderdaad.
Ik vind het echt veel fijner dan Facebook en vraag me juist af waarom mensen Facebook gebruiken.
Bij Twitter is alles klein maar uit te vergroten. Als je iets interessant vind, ga je er dieper in, als je iets onzin vind, ben je er veel sneller voorbij dan bij Facebook het geval is.
Mja, ik gebruik Twitter vooral voor mensen die ik niet persoonlijk ken en FB voor mensen die ik wel persoonlijk ken. Vind het 2 platformen met beide hun eigen nut.
Facebook gebruik je voor de agenda. Nieuws of post zijn tweede keuze.
Zelfde hier. Twitter is wat mij betreft het beste platform om updates te krijgen van bedrijven en de gedachten te lezen van belangrijke mensen. Daarbovenop hoef je voor Twitter voor het overgrote deel aan content geen account te hebben, i.t.t. Facebook dat dan veel beperkter is. Niet dat ik echt heel rauwig zal zijn als Twitter failliet zou gaan, want het wordt toch wel vervangen met iets dat hetzelfde vervult, en dat ik een probleem heb met het huidige bestuur van Twitter (met name Jack Dorsey) in dat zij niet de intentie hebben om een neutraal platform te bieden, maar voor mij is vanuit praktisch oogpunt de opzet van Twitter simpelweg een verbeterde versie van RSS en zelf gehoste blogjes.
Ik vind twitter maar een onzin platform.

Facebook tot daar aan toe, maar twitter heb ik nooit begrepen.
Je kunt alles doen op facebook wat twitter doet, dus waarom platform splitsen?

Het zou mij niet verbazen als mensen eindelijk in de gaten hebben dat het een platform is dat aan het afsterven is en er gewoon weinig te doen valt.
Twitter is een kroeg, facebook is een kringetjesverjaardag.

Mijn keuze is gemaakt.
Ben ik het niet mee eens als beroepsmatig Twitter gebruiker. Een groot deel van Twitter is i.d.d. plat, moralistisch, hypocriet, aandachtstrekkerij, schunnig, bedreigend, racistisch, discriminerend en/of onbeschoft gezeik in max. 280 karakters.

Maar het kan ook een uitstekende bron voor nieuws en actualiteiten zijn.
Ik doe iets in de media en het is voor veel collega's en mijzelf vaak de snelste manier om m.b.t. bepaalde soorten nieuws en gebeurtenissen snel op de hoogte te zijn en te worden gehouden.

Zelf Twitter ik zelden en zo en zo gebruik ik het prive niet.
Prachtig verwoord!
Facebook vereist dat je open en bloot gaat met je voor- en achternaam, op Twitter kan je heerlijk anoniem zijn. Zelf gebruik ik het met name voor de communicatie met de klantenservice van talloze bedrijven. Geen gedoe met chatvensters die je in de gaten moet houden en meestal een stuk vlotter dan de mail als dat überhaupt tot de mogelijkheid behoord.
Met facebook kun je ook wel fake namen gebruiken hoor.
via Google kunnen ze toch wel die fake naam en je echte naam reconstrueren.
wat ik echt aso vind dat ze zich het recht nemen dat ze buiten het tabblad via trackers je gewoon volgen waar je nog meer zit..

Dat ze monitoren wat je doet op hun website van facebook is ergens wel te begrijpen maar wat je er buiten doet is niet oke.

van het stelen van je foto's ,, je bent nog altijd de auteur, in de EU en ons land zou je een inbreuk procedure kunnen starten en die kon je wel eens winnen ook ,

het word tijd dat facebook eens aan de lijn word gelegd dat ze niet meer mogen traceren buiten hun sessie , en dat waan idee dat ze denken dat ze eigenaar worden van mijn foto's , in de VS schijnen ze dat wel te kunnen doen,, veel mensen in de VS bewerken hun foto's met een watermerk dan zijn ze niet meer interessant .
Maar goed. Ik gebruik verder geen facebook en heb daar ook nooit een account gehad.
het akelige is dat niet eens uitmaakt, als jou naasten dat wel doen, en jij op foto's staat, heb je een android telefoon ,, gmail, Google ? dan sta je er toch in, Instagram, Whatsapp ,, of misschien niet als privé persoon, maar je school of je werk ??
Klopt, maar dat is tegen de voorwaarden van Facebook in (en de kans dat je account verwijderd wordt). Buiten dat is twitter een stuk privacy vriendelijker dan Facebook. Ik gebruik geen Facebook, en Twitter enkel voor klantenservice zoals bijv. Ziggo en PostNL (zoals iemand anders al aangaf gaat dit vaak sneller dan via andere platforms).

Dan nog buiten dat alles, Facebook is een gevaarlijk bedrijf met een nog gevaarlijker businessmodel (ik hoop dat ik dit niet hoef uit te leggen na schandaal op schandaal op schandaal en zeer recent zelfs nog). Sterker nog in de voorwaarden van Facebook staat dat alles wat je op Facebook post niet meer jouw eigendom is en ze er dus mee mogen doen wat ze willen (wat helaas ook gebeurt, er zijn al meerdere foto’s van mensen teruggevonden in advertenties zoals bijv. voor Viagra).

Twitter is niet bedoeld om te delen wat je op dit moment aan het eten bent, waar Facebook dat wel is. En in mijn optiek kun je beide platforms niet met elkaar vergelijken, evenals dat je instagram niet met facebook vergelijkt. Totaal andere producten, totaal andere doelgroep.
Ik ken heel veel mensen die een nepnaam gebruiken op Facebook, vaak wel met echte voornaam. Gaat altijd prima. Heb zelf ook een extra account met een nepnaam, voor dingen waarvoor Facebook verplicht is, zoals Tinder. Als je niets op Facebook deelt, en je vrienden ook weinig over jou erop zetten, valt het nog wel mee wat voor informatie Facebook kan vergaren. Vooral metadata, maar met een nepnaam kunnen ze daar denk ik niet super veel mee.

Twitter wordt gebruikt door politici om op een heel hijgerige manier te dansen naar de pijpen van de waan van de dag. In NRC staat vaak een nieuwsbericht zoals "Twitterstorm losgebarsten over uitspraak van figuur A.". Echt vreselijk, hoe mensen zich op Twitter gedragen, en hoezeer politici en journalisten en pr-afdelingen zich dat aantrekken!
Heb je ooit van fingerprinting gehoord? Het heeft absoluut geen zij om een nepnaam aan te maken, Facebook logt alles en dus ook met welk ip adres jij hun site bezoekt. Uiteindelijk weet Facebook nog steeds alles van je en hier is vrij weinig aan te doen. Er is maar 1 oplossing voor dat en dat is geen account hebben op Facebook (en zelfs dat is geen echte oplossing, want zelfs dan volgen ze je nog).
Die nepnaam zal ook meer voor de buitenwereld bedoeld zijn
Daar heb ik zeker van gehoord. Maar het is niet zo makkelijk om een achternaam aan een ip-adres te koppelen, toch?
Ja, jimzz denkt even slim te doen door een term te noemen die hij in een ander Tweakers artikel van gisteren geleerd heeft. Als jij nergens je echte naam gebruikt, kunnen ze wel een profiel schetsen dat gekoppeld is aan jouw IP, maar wie er achter dit IP/profiel schuilt is dan nog steeds een raadsel.
Ik denk sowieso dat 'poisoning' in de toekomst de beste remedie zal worden tegen dataverzamelaars: ze zo veel mogelijk valse informatie toestoppen, opdat hun gegevensbanken weinig meer waard zijn.
Je zou een VPN kunnen gebruiken.

Maar het allerbeste is natuurlijk om geen FB, Instagram, WhatsApp of Twitter te gebruiken.
Ik zeg nergens dat Twitter dit niet doet of wel soms? Lezen blijkt lastig. Ik heb gezegd dat Twitter privacy “vriendelijker” is dan Facebook en dat zijn ze ook. Nooit gezegd dat ze géén privacy zouden schenden of dat ze geen data van je willen.
Ik vind het veel fijner dan Facebook ;)
De website en app werken gewoon prima en hebben een moderne UI (itt Facebook).
Ook staan ze onofficiële apps toe. Ik gebruik dus altijd Owly op mijn telefoon.
Maar ik gebruik maar weinig social media, dus ik open Twitter maar 1 keer in de maand of zo.
Op Twitter volg ik developer advocates en mensen die veel bezig met hippe tools zijn. Hierdoor zag ik Kubernetes, serverless en andere trends weken voor anderen het erover hadden. Ik kan hierdoor een mening vormen voor iemand aan mijn bureau staat, of als het een probleem oplost waar geen oplossing voor was het aandragen. Ik haal veel uit Twitter op die manier, het eeuwige Trump gezeur is alleen wel vaak vermoeiend.
Je moet het denk ik zien als news feed op basis van jouw interesses. Niet om je vrienden te volgen (ik ben vrienden met m'n familie op facebook, maar vind hun content niet perse interessant). Dat er verder "weinig" te doen valt behalve nieuws lezen is prima. Als ik een spelletje wil spelen start ik de PS4 wel op, ik hoef geen crappy facebook games. Als ik iets wil kopen ga ik naar webwinkels, niet naar de facebook marktplaats. Facebook probeert naar mijn mening teveel dingen te zijn waardoor het een chaotisch geheel is.
Ik weet niet zeker waarom je tot 0 gemod werd maar van mij krijg je een +2 omdat je de nagel vrij zuiver op de kop weet te tikken in je comment.
Ik hoop toch dat Twitter even blijft bestaan! Voor mijn werk is Twitter de bron om informatie te krijgen en te delen. Wetenschappelijke artikelen en gebruikers ervaringen van platformen en software worden veel gedeeld door de community. Ik kan niet zonder op mn werk.
The king is dead, long live the king.
Ik gebruik ook geen Twitter, al kom ik er vaak op terecht vanwege nieuws of updates. Dus in die zin handig. Maar een account heb ik niet nodig.

Facebook daarentegen gebruik ik vanuit zakelijk perspectief, weinig keuze. Maar privé gebruik ik het nauwelijks. Is het je wel eens opgevallen dat als je over je tijdlijn heen scrolled gewoon vrijwel alles reclame is.

Ik zie van de 450 connecties op Facebook vrijwel nooit een update van mensen, behalve van een enkeling en wanneer mensen een "merk" hebben geliked. Het is gewoon echt verschrikkelijk, alleen mensen zitten er wellicht gevoelsmatig soms aan vast. Alles is reclame, en afgrijselijk "viral" posts/video's. Heel anders dan toen mensen de overstap maakte van hyves naar Facebook. Toen had het nog wat. Nu ben je over de jaren heen het product geworden.
Ik maak op vrijwel alle social media een account aan om mijn naam vast te leggen. Maar ik gebruik ze zelden, op Twitter na. Naast de entertainmentfunctie - snelle onliners, cartoon-updates, kattenfilmpjes - blijkt de DM functie een goede manier te zijn om contact op te nemen met bedrijven igv storingen.

Vaak kun je sommige posts alleen lezen als je bent ingelogd. Op Twitter kun je bijv. zonder account wel de (re)tweets zien maar niet de reacties van een persoon op andermans tweets.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 7 februari 2019 23:34]

Grappig, ik zie het compleet andersom. Facebook account weggedaan omdat er alleen maar onzin en spam voorbij kwam terwijl ik wel degelijk leuke en interessante dingen op Twitter voorbij zie komen.
Twitter is geweldig en Facebook daarbij vergeleken een vrij statisch vakantiekiekjesalbum.
Twitter gaat over nieuws.
Actieve gebruikers? Hoeveel van deze accounts zullen fake accounts zijn die gemaakt zijn om te verkopen als volgers?
of een tijdelijk account voor even een wedstrijd te winnen of game gratis te krijgen
5.000.000 accounts per maand om een wedstrijd te winnen? Ik denk dat marketeers daar heel blij mee zouden zijn!
Ik denk dat er in de toekomst enkel nog bedrijven en media (zowel traditionele als blog/vloggers) overblijven.

Als newsfeed vind ik Twitter wel fijn, het is zeer snel en geeft instant updates. Facebook is een black box waar breaking news na 2 minuten of 3 uur kan komen...

Maar in het algemeen is Twitter niet echt handig te navigeren naar nieuwe of interessante content, bagger blijft omhoog kruipen bij het zoeken "op goed geluk" waardoor je al vlug afhaakt. Je moet al buiten Twitter weten wat je graag hebt en dan op Twitter zoeken naar de account, het is nogal omslachtig.
En dan maar hopen dat het Breaking News geen Fake News is. Maar oh wacht, toen ik nog op FB zat zag ik heel vaak “nieuws” van de Speld langskomen. Dat is uiteraard nep nieuws, helaas aan de reacties onder die artikelen te lezen denkt de meerderheid dat het daadwerkelijk waar is en dan de jeugd al helemaal. Zo heb ik mijn stagiares een aantal jaar geleden nog horen roepen: “Trump is de derde wereldoorlog nu officieel begonnen”. Klinklare onzin natuurlijk, maar genoeg die het geloofden. Helaas maar waar!
De echte bagger lijkt mij wat afgenomen.
ik stel me de vraag hoeveel van de actieve gebruikers effectief ook actief zijn. Ik log wellicht iedere maand eens in om te kijken of er notificaties zijn voor oude posts, maar doe er niets meer op.
Het enige sociale platform dat ik half actief gebruik, om mijn nieuws etc. te verkrijgen. Het is net gebeurd, en het staat op je Twittertijdlijn. Dat doet geen enkele krant zo snel. Dus veelal lezen en vrij weinig zenden.

De rest van die sociale platformen vind ik voor mij totaal overbodig. Mijn kennissen en familie spreek ik wel in het echt en voor nieuws heb ik dus Twitter.

Dat is voor iedereen natuurlijk weer anders.
Ik zie het probleem niet. Ze verliezen gebruikers maar ze maken sterk meer winst en dat zonder een Instagram-achtige reclamelawine te worden. Als ik inlog en door mijn feed scroll vind ik altijd wel weer wat interessante dingen die ik nergens anders las. Ik gebruik het met name professioneel en het enige wat me opvalt is dat sommige mensen toch de neiging hebben om over Trump te klagen of andere dingen die me niks interesseren. Maar die ontvolg ik gewoon. Wel jammer dat daar dan namen als Miguel de Icaza tussen zitten.
Wat het voor mij interessant zou maken is om te weten waar de gebruikers vervolgens dan heen gaan? stoppen ze in zijn geheel met social media? Of is het een generatie mensen die het bedrijfsleven ingaan en minder tijd hebben om te investeren in deze online bezigheden.
Misschien worden we gewoon social media moe , de schending van Privacy , de zogenaamde nep news , de moet om voor je ( zogenaamde ) vrienden altijd maar te beantwoorden als zij een #scheet schrijven.

Een keer houd het op.
Alle dingen die je noemt heb je op Twitter niet als je gewoon je kanalen volgt die je interessant vind (en niet je vrienden met andere interesses). Je hoeft niet je echte naam te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Leejjon op 7 februari 2019 19:31]

Ik denk inderdaad ook dat we langzaam een nieuw tijdperk in gaan.. ik merk aan mijn omgeving hoeveel minder er nog gedeeld wordt op social media, dan een paar jaar geleden
niet te vergeten de "vergeten artiesten" van jaren terug die een comeback proberen te maken, door vanalles uit te halen, om zo publiciteit te krijgen

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 7 februari 2019 19:12]

Misschien worden we gewoon social media moe , de schending van Privacy , de zogenaamde nep news , de moet om voor je ( zogenaamde ) vrienden altijd maar te beantwoorden als zij een #scheet schrijven.

Een keer houd het op.
Ik denk eerder dat moe zijn van sociaal nieuws. Overal maar je mening blaten of typen wat je aan het doen bent. Als ik soms op Twitter zit, zie ik herrieschoppers en ouderen. Zelfde geldt voor Facebook, daar zie je meer berichten van het internet dan persoonlijke dingen (waardoor Facebook ooit is opgericht en groot mee is geworden).

Kijk je echter naar de andere social media, Instagram, Youtube, TikTok of Snapchat, dan zie je dat deze wel weer groeien. Waarom? Ik denk dat mensen liever leuke persoonlijke media zien. Ook zijn Instagram, TikTok en Snapchat wat nieuwer/frisser.
Ook op Twitter worden "hate speech" accounts gebanned die te lastige content brengen. (lees niet politiek correct etc)

Een beetje hetzelfde als wat er op YouTube, Facebook, Patreon etc gebeurd is en nog gebeurt.

Patreon heeft zich daarmee dermate in z'n vinger gesneden doordat gasten als Jordan Petersson van het platform af gingen (goed voor 40k per maand). Dat deed zo veel pijn dat Petreon nu zelf in zwaar weer verkeerd.

Komt natuurlijk allemaal doordat overheden de platformen verantwoordelijk stellen voor alle ellende die er gespuwd wordt online waardoor ze preventief dan maar alles bannen wat een beetje slecht zou kunnen vallen en je alleen nog dansende bloemenkindjes over houdt op je platform... not good.
Van social media wil ik zo weinig mogelijk mee te maken hebben.
En toch doe je actief mee. Scroll maar eens omhoog en zie de Facebook, LinkedIn en twitter logos op Tweakers.
Ik heb daar geen account voor gelukkig maar ik snap je wel. Daarom dat ik enkel voor minder dan een minuut de updates lees voor GTAO news en ga ik zsm weg.
Dat die icoontjes (met link) er staan wil nog niet zeggen dat je actief met die platformen meedoet.
FaceBook heb ik er een jaar geleden al uit geknikkerd, Twitter ben ik nooit aan begonnen en op LinkedIn heb ik op verzoek van mijn vorige werkgever een profiel staan wat verre van compleet is.

Het enige wat ik gebruik is Instagram, maar meer om mijn dochter de gelegenheid te geven om af en toe eens wat te laten zien van waar zij uithangt. Zelf heb ik niet de behoefte om continu mijn belevenissen met de wereld te delen.
Bij mij worden ook die geblokkeerd door mijn adblocker. De ads van Tweakers heb ik gewhitelist, maar die smerige social media knopjes niet.
Ik doe er zelf al jaren nog maar weinig mee, hooguit het volgen van hashtags bij rampen of gebeurtenissen en het contacten met bedrijven via DM. Verder ben ik klaar met het afvoerputje.
Afvoerputje? Het is maar wie je volgt... ;(
Afvoerputje inderdaad.. als NOS een bericht tweet over kantklossen, buitelen binnen de kortste keren alle rechtse trollers over elkaar heen en het is altijd de schuld van Rutte.
En nu is dat onze landelijke nieuwsdienst.. doorgaans volg ik liever de mensen waar ik iets aan heb. Ontwikkelaars, sprekers, tech journalisten, etc.
Er zijn ook veel betrouwbare, evenwichtige en leuke bronnen op Twitter te vinden hoor.
Ik volg niemand. :)

Ik bedoel meer zo'n heksenjacht als onlangs met Maroeska uit Heel Holland Bakt. Te droevig voor woorden om iemand via sociale media aan te pakken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee