Ga naar Content

Telefoondieven bestelen kappers 'op grote schaal': "Deur altijd op slot"

In korte tijd zijn meerdere kapsalons in Zaandam het slachtoffer geworden van telefoondieven. Telkens gebruiken de boeven dezelfde smoes. "Ze komen met twee jongens. De één leidt je af en de ander pikt mobiele telefoons."

Jaap Keijser stond rustig een klant te knippen, toen er plots twee jongens binnenkwamen. "Ze vroegen naar de prijs van gel. Ze spraken niet goed Nederlands en vroegen of ik de prijzen wilde opschrijven", zegt hij tegen NH Nieuws. Terwijl Keijser dat deed, liep een van de twee jongens naar het raam. "Om even het uitzicht te bekijken, dacht ik nog."

De jongens bedankten vriendelijk en Jaap ging door met knippen. "Even later wilde ik de klant even iets laten zien op mijn telefoon en toen zag ik dat-ie weg was."

'Alsof hij wilde slaan'
Bij The Hair Avenue op de Zuiddijk gebeurde afgelopen dinsdag precies hetzelfde. Jamie Henneke (19) was in haar eentje aan het werk. "Ze wilden gel kopen. Een van de jongens zwaaide met een briefje van tien en maakte op een gegeven moment gebaren alsof hij mij wilde slaan. Dat was om mij af te leiden, want in de tussentijd pakte de andere jongen mijn mobiele telefoon."

De kapsalon heeft inmiddels maatregelen genomen. "We hebben een camera opgehangen en ik doe de deur voortaan altijd op slot."

Heel Nederland
De politie spreekt van meerdere incidenten, maar volgens Jaap Keijser speelt dit op grote schaal. "Een collega van me in Purmerend heeft het ook meegemaakt. En ik hoor nu berichten uit heel Nederland. Telkens gebruiken ze dezelfde smoes."

Lees ook: Autodieven stelen ingebouwde navigaties van dierenambulances: "Laffe daad!"

Bij Jaap lieten ze de iPad gewoon liggen, terwijl die bij de telefoon lag. "Het is ze zelfs niet om de telefoon te doen", weet Jaap. "Het gaat om de hoesjes. Mensen gebruiken die tegenwoordig als portemonnee, ze steken hun pasjes erin."

Jaap laat zich niet snel bang maken. "Ik doe dit werk al 34 jaar en dit overkomt me geen tweede keer. De volgende keer zorg ik ervoor dat ze bij de balie blijven staan. Niemand gaat zomaar aan de wandel in mijn zaak."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: