Dit zijn de beste goedkope laptops van 2020

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, dan kan de prijs een doorslaggevende factor zijn. Maar waar moet je allemaal op letten bij goedkope laptops? Wij zijn voor je op onderzoek gegaan en hebben een gids gemaakt met daarin alle ins- en outs over goedkope laptops met natuurlijk een aantal goede opties.

Wat zijn goedkope laptops?

Laten we maar meteen met één van de belangrijkste vragen beginnen: wat zijn goedkope laptops? Welk budget moeten we dan aan denken?

Dat is voor iedereen anders, iedereen heeft een ander budget te besteden op laptopgebied en dat is dan ook logisch. Omdat we toch een lijn moeten trekken, gaan we in dit artikel er vanuit dat het budget maximaal 500 euro is. Misschien vind je dit veel, misschien juist weinig, maar het is voor ons de grens die we gekozen hebben qua bedrag voor goedkope laptops.

Als je verder leest, zul je er al snel achterkomen dat je ook voor 500 euro een prima goedkope laptop kunt kopen, maar dan moet je wel goed weten waar je op moet letten. Daarom beginnen we ook met een lijstje van zaken waar je op moet letten op het moment dat je aan het oriënteren bent voor een laptop. Dit behelst onder andere:

  • Schermgrootte
  • Resolutie van het scherm
  • (Snelle) opslag
  • Beschikbaar geheugen (RAM)
  • Processor
  • BesturingssysteemBeschikbare poorten

Nadat we deze punten besproken hebben, zullen we je ook nog een lijstje laten zien van goedkope laptops die naar onze mening interessant zijn.

[affcoups id=”57381″]

Waar kun je een goedkope laptop voor gebruiken?

Je schaft een laptop aan met een doel: je wilt er bijvoorbeeld mee op de bank internetten, of onderweg kunnen werken of eventueel gebruiken voor school. Maar wat kun je nu precies met een goedkope laptop?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, dat hangt sterk van het type model, de specs en alles wat daarbij komt kijken. Over het algemeen kunnen we zeggen dat je een goedkope laptop kunt gebruiken om:

  • Te surfen op internet
  • Muziek te luisteren
  • Documenten op te maken

Heb je meer plannen, zoals bijvoorbeeld Photoshop, games of video’s editten, dan kun je beter je budget wat verruimen om zo te zorgen dat je ook hier geen frustraties van langzame laptops krijgt.

De verschillen met duurdere laptops zul je ook merken in bijvoorbeeld de snelheid van het openen van programma’s of als je veel tabjes hebt openstaan in de browser, zal hij wat trager worden. Dat is op zich niet verkeerd, maar het is wel goed om te weten voordat je er één aanschaft.

Goedkope laptops en schermgrootte

Als vertrekpunt is het verstandig te bepalen waar je de laptop voor gaat gebruiken. Voor school, thuis op de bank, werk of misschien een andere toepassing. Hierbij moet je jezelf afvragen: hoe groot moet het scherm zijn. Heb je het liefst draagbaar en wat kleiner, of wil je toch een wat groter scherm waardoor de laptop vaak wat groter wordt.

Dit heeft dus vooral te maken met waar je hem voor wil gebruiken. Er zijn veel schermformaten, maar de meest gangbare op dit moment zijn 13 en 15 inch. Er zijn ook opties als 12 inch en 17 inch, maar hierin zijn de keuzes wat beperkt.

Hieruit kunnen we dus concluderen dat 13 inch eenvoudiger mee te nemen is en 15 inch wat meer gebruiksgemak biedt als je lang naar het scherm moet turen en veel erop moet doen. Deze keuze is natuurlijk persoonlijk, daarom geven we aan het einde een aantal opties voor beide schermformaten.

[affcoups id=”57384″]

Resolutie van het scherm

Het schermformaat is echter niet het enige waar je op moet letten als we naar het beeldscherm kijken. Naast de grootte, is ook de resolutie van belang. Dit heeft te maken met hoeveel pixels er op het scherm weergegeven worden: hoe meer, hoe duidelijker het beeld en alles wat erop te zien is.

Er zijn ook hier weer een aantal gangbare opties voor laptops in deze prijscategorie: dat is full HD (1920×1080 pixels) en HD (1366×768 pixels). Hierbij dien je zelf ook weer een keuze te maken: waar ga ik hem voor gebruiken. Persoonlijk zou ik adviseren als het binnen de mogelijkheden en budget past, om voor full HD te gaan. Hiermee ben je wat beter voorbereid op de toekomst. Hiermee bedoel ik dat je de laptop later wellicht voor andere doeleinden gaat gebruiken (wie weet wel een mediaspeler of iets dergelijks), dan ben je wel blij met de keuze voor full HD. Kies je voor HD, is dat ook geen slechte keuze, maar het verschil zie je wel degelijk.

Opslag van een goedkope laptop: HDD of SDD

De hoeveelheid opslag is ook een bepalende factor en prijsbepaler bij goedkope laptops. Er zijn kort gezegd twee verschillende soorten opslag: HDD (relatief langzaam) en SSD (snel). Het verschil zul je merken bij bijvoorbeeld het opslaan of kopiëren van grote bestanden, maar ook bij het opstarten. Waar het opstarten met een HDD vaak een paar minuten kan duren, is een SSD vaak binnen 10-30 seconden volledig opgestart.

Naast de soort opslag, is het ook goed om te kijken hoeveel je zelf nodig hebt. Als weinig bestanden hoeft op te slaan, zou 256GB (of misschien zelfs 128GB) genoeg kunnen zijn. Ben je van plan meer op te slaan, dan is 512GB of 1TB aan te raden. Hou er wel rekening mee dat vooral grote SSD’s een flinke plus in de prijs betekenen.

Intern geheugen

Het RAMgeheugen bepaalt onder andere samen met de processor hoe snel je laptop daadwerkelijk is. Ben je van plan geen zware programma’s te draaien (zoals Photoshop of video-editting software) dan kun je kiezen voor een intern geheugen van 4/8GB.

Ben je op zoek naar een laptop die geschikt is voor het zwaardere werk, dan is het wellicht wenselijk je budget nog eens te heroverwegen: door meer RAMgeheugen, een betere processor en grafische kaart, zul je veel meer plezier beleven aan je laptop. Ben je dus van plan om flink te gaan Photoshoppen, video’s renderen of gamen, dan is een goedkope laptop geen goede optie.

Processor: rekenkracht

Een andere belangrijke factor die de snelheid van een laptop bepaald is de gebruikte processor. Hier is geen eenduidige advies in te geven, maar er moet een optimale balans zijn tussen de specificaties van een laptop. Dat wil dus zeggen dat het interne geheugen, eventueel de grafische kaart en de processor op elkaar afgestemd moeten zijn.

Besturingssysteem: Windows, ChromeOS of MacOS

Dan is een volgende belangrijke vraag: welke besturingssysteem wil je gaan gebruiken? In grote lijnen zijn er drie keuzes: MacOS, ChromeOS en Windows.

MacOS is niet verkrijgbaar in de categorie tot 500 euro die we hier gebruiken. Deze is pas vanaf een euro of 900 verkrijgbaar, afhankelijk van de actuele aanbiedingen. Dat betreft dan de Macbook Air.

Ben je op zoek naar een goedkope Chomebook, dan zijn er veel keuzes mogelijk. Chromebooks staan erom bekend niet al te duur te zijn, maar ze zijn vooral geschikt om dingen online te doen. Nu kun je tegenwoordig het meeste online doen, zoals foto’s bewerken, surfen, gamen of andere zaken. Heb je geen behoefte aan programma’s die of onder Windows draaien, of een grote opslag, dan is een Chromebook zeker een goede optie.

Lees ook: Dit zijn de beste goedkope Chromebooks van dit jaar

Daarnaast is er natuurlijk ook nog Windows verkrijgbaar. Het grootste deel van deze laptops hieronder zullen dan ook op Windows draaien, het besturingssysteem dat bekend is bij de meeste mensen. Hierop kunnen veel programma’s gedraaid worden en surf je natuurlijk ook online.

De laptops die hieronder genoemd worden, zullen voornamelijk op Windows draaien, maar neemt niet weg dat Chromebooks ook erg interessant zijn. Alle info over Chromebooks kun je hier vinden.

Goedkope laptops: onze aanbevelingen

Er zijn zoveel verschillende laptops dat het soms lastig kan zijn een keuze te maken. Elke situatie is anders, maar met onderstaande selectie hebben we geprobeerd een goede selectie te maken. Het is altijd mogelijk dat jouw favoriet er nog niet bij staat.

Onderaan hebben we nog een aantal linkjes toegevoegd naar nog meer goedkope laptops. Voor nu: succes met kiezen!

1. Acer Swift 1 SF114-32-P7FA (469 euro)

De Acer Swift 1 SF114-32-P7FA heeft een 14 inch-scherm, maar biedt daarmee wel een fullHD-optie, zodat je een goed beeld hebt. Daarnaast zien we ook een snelle SSD in deze laptop zitten, zodat programma’s en laptops snel opstarten.

> Bekijk deze laptop

2. HP 15-db0930nd (499 euro)

Met de HP 15-db0930nd koop je een 15 inch-laptop die beschikt over een full HD-scherm. Deze zit wel aan de bovenkant van deze prijsklasse, maar is daarmee zeker niet minder interessant.

> Bekijk deze laptop

3. Acer Chromebook R13 CB5-312T-K7SP (447 euro)

Deze 13 inch-Chromebook heeft een bijzonder lange naam, maar is daarmee toch één van de best verkopende Chromebooks van dit moment. Kun (en wil) je veel online werken, is dit een goede keuze.

> Bekijk deze laptop

4. Acer Aspire 3 A315-21-68G4 (349 euro)

Deze laptop van Acer beschikt over een 15 inch full HD-scherm en biedt twee opties qua RAM: 4 en 8GB. Als je de keuze hebt, zou ik hierbij wel het 8GB model adviseren.

> Bekijk deze laptop

5. Asus VivoBook R540NA-DM087T (299 euro)

Voor net geen 300 euro koop je deze laptop van ASUS die een 15 inch, full HD-scherm heeft. Het geheel draait op Windows en is voorzien van 4GB geheugen en 128GB opslag.

> Bekijk deze laptop

6. Lenovo Ideapad 330-15IGM 81D100EWMH (429 euro)

Deze Lenovo Ideapad draait ook op Windows en beschikt over een full HD, 15 inch-scherm. Verder vind je onder de motorkap een 4GB geheugen en een 128GB-schijf.

> Bekijk deze laptop

7. Acer Spin 3 SP314-51-P628 (499 euro)

Last but not least is de Acer Spin 3, een laptop die anders is dan de rest, maar wel nog niet in de prijsklasse past. Los van het touchscreen, kan deze ook gedraaid worden om zo bijvoorbeeld te presenteren of eenvoudiger een film te kijken.

> Bekijk deze laptop

Nog meer goedkope laptops?

Natuurlijk zijn er nog veel meer goedkope laptops en alhoewel bovenstaande opties goede keuzes zijn, kun je natuurlijk ook nog verder kijken. Daarom hebben we onder andere handige linkjes voor je op een rij gezet.

> Populairste goedkope laptops

> Best beoordeelde goedkope laptops

> Goedkope laptops MediaMarkt

> Goedkope laptops BOL.com

Wij zouden in ieder geval alvast zeggen: veel plezier met je nieuwe, goedkope laptop!


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...