Buitenland

Belgische IS-vrouwen verdedigen IS tot vechtens toe in Koerdisch kamp

05-02-2019 10:01

Twee Antwerpse vrouwen hebben in een Koerdisch gevangenkamp de ISIS-leider Abu Bakr al-Baghdadi tot vechtens toe verdedigd, schrijft HLN.

De twee reisden af om zich bij IS te voegen, trouwden er en kregen kinderen van inmiddels gedode IS-terroristen. HLN meldt:

Toen IS vorig jaar verdreven werd uit haar hoofdstad Ar-Raqqah, gaven de vrouwen zich over aan de oprukkende Koerdische troepen en smeekten ze België om nóg een kans. “We hebben spijt van onze fouten en hopen dat we die kunnen rechtzetten”, klonk het. Ze verklaarden zich zelfs bereid om twintig jaar in de gevangenis te zitten als ons land hen zou verlossen uit de Syrische hel.

Eerder bedreigde een van de vrouwen een Belgische agent die haar had verhoord, met onder meer de woorden “het dreigement om onze kinderen af te pakken, zal ervoor zorgen dat mijn kinderen van de jouwe weeskinderen maken”.

In het Koerdische kamp zijn de dames onverminderd radicaal, volgens de bewakers.

“Ze ruziën soms tot vechten toe”, aldus een bewaker. “Het zijn gevaarlijke vrouwen.” De Koerden hebben geen redenen om daarover te liegen, want zij willen liefst van alle westerse IS’ers af. Toegeven dat die er nog steeds een uiterst radicaal gedachtegoed op nahouden, helpt daar niet bij.

De Belgische rechter heeft bepaald dat de vrouwen en hun kinderen terug moeten, de Belgische regering probeert dit te dwarsbomen. Ook in Nederland heeft de rechter terugkeer van IS-vrouwen en kinderen bevolen.