Luister naar

Kernwapens zijn nooit weggeweest

Nieuws
Het opheffen van het INF-verdrag voor kernwapens is niet de start maar het gevolg van een kernwapenwedloop. Rusland en de VS beschuldigen elkaar, maar het gaat om China.
Jan van Benthem Jan van Benthem
woensdag 6 februari 2019 om 21:59
De Franse luchtmacht hield dinsdag een zeldzame ‘afschrikkingsoefening’ met een nucleaire kruisraket, de ASMPA die door de Rafale jachtbommenwerper zonder kernkop werd afgevuurd.
De Franse luchtmacht hield dinsdag een zeldzame ‘afschrikkingsoefening’ met een nucleaire kruisraket, de ASMPA die door de Rafale jachtbommenwerper zonder kernkop werd afgevuurd. mbda missile systems

Den Haag

Chinese raketten zijn de echte reden van het opzeggen van het INF-verdrag door Amerika en niet de nieuwe Russische kruisraket waarover ­Washington en ook de NAVO zoveel kabaal maken. Dat is de stellige overtuiging van Andrei Kokoshin, voormalig secretaris van de Russische Veiligheidsraad en nu hoofd van de faculteit Wereldpolitiek van de Moskou Staatsuniversiteit. ‘China heeft volgens schattingen van de VS een systeem opgebouwd met meer dan duizend kortere- en middellangeafstandsraketten. Die staan gericht op de Zuid- en Oost-Chinese Zee, waardoor de Amerikaanse vliegdekschepen daar niet meer ongehinderd kunnen opereren. Ook kunnen ze Amerikaanse bases in de regio treffen.’ De analyse van Kokoshin, voor het staatsnieuwsbureau Sputnik News, geeft aan dat de veelgestelde vraag ‘komt er een nieuwe kernwapenwedloop?’ in feite allang is beantwoord. Die wedloop is er al jaren, zij het niet direct tussen Rusland en de VS. Wat Kokoshin stelt over de VS, geldt volgens Sigmar Gabriel, tot maart vorig jaar vicekanselier van Duitsland, ook voor Rusland zelf. In zijn artikel ‘Europa en de nieuwe kernwapenwedloop’ voor het internationale opinieplatform Project Syndicate stelt Gabriel: ‘Zowel de VS als Rusland willen zichzelf bevrijden van alle nucleaire wapenverdragen, niet om het tegen elkaar op te nemen, maar omdat ze China nu als hun echte nucleaire tegenstander zien. Ongeveer 80 procent van het Chinese nucleaire arsenaal is voor precies dat middellange bereik dat het INF-verdrag voor de VS en Rusland verbiedt.’

India en Pakistan

Als China daarop wordt aangesproken, verwijst Peking naar ontwikkelingen in India dat ook over middellangeafstandswapens beschikt, voegt de Nederlandse veiligheidsdeskundige Ko Colijn van Clingendael er in een reactie aan toe. ‘En India verwijst vervolgens weer naar Pakistan.’

Door de ontwikkelingen was het INF-verdrag volgens Colijn ruim tien jaar geleden al verouderd. ‘In 2007 hebben de VS en Rusland samen nog een resolutie in de Veiligheidsraad ingediend om het INF te verbreden, naar alle landen met dergelijke wapens. Dat is door China met een veto geblokkeerd.’

Volgens Colijn, die lid is van de Commissie Vrede en veiligheid van de Adviesraad internationale vraagstukken (AIV), staat overigens nog maar sinds 2017 vast dat Rusland echt een wapen heeft ontwikkeld waarmee het INF-verdrag wordt geschonden. Trumps voorganger Obama had de Russen al gewaarschuwd dat dit onaanvaardbaar zou zijn. In 2014 probeerde Obama nog met een brief de Russische regering ervan te overtuigen niet met deze ontwikkeling door te gaan. Maar in maart 2018 presenteerde de Russische president Vladimir Putin een hele nieuwe generatie kernwapens, die volgens hem ‘onoverwinnelijk’ zijn en iedere verdediging zinloos maken.

modernisering

President Obama gaf in 2015 opdracht voor een enorm moderniseringsprogramma van de Amerikaanse kernwapens, wat het zakenblad Forbes omschreef als ‘het grootste nucleaire wapenprogramma van de VS sinds de Koude Oorlog’. Alleen de eerste fase ervan zal tot 2025 al ruim driehonderd miljard euro kosten; in totaal gaat het volgens het Amerikaanse Congres bij de hele modernisering van de Amerikaanse kernwapens om ruim een biljoen euro.

nucleaire kruisraket

Europa is niet het centrum van deze ontwikkelingen, maar wel het slachtoffer ervan. Tegenover de nieuwe Russische ‘tactische’ kernwapens zijn er nog geen nieuwe systemen. Wel hield de Franse luchtmacht dinsdag een zeldzame ‘afschrikkingsoefening’ met een nucleaire kruisraket, de ASMPA die door de Rafale jachtbommenwerper werd afgevuurd – uiteraard zonder kernkop.

Praktisch gezien hebben zowel de VS als Groot-Brittannië en Frankrijk de beschikking over kernwapens aan boord van onderzeeërs, schepen en vliegtuigen waarmee Europa beschermd kan worden, zegt Colijn. ‘Maar wel realiseren de Amerikanen zich dat het marginaliseren van Europa in dit debat een risico met zich meebrengt.’

In Nederland speelt tegelijk met het INF-debat een hernieuwde discussie of de JSF, waarmee de luchtmacht wordt uitgerust, ook een kerntaak moet krijgen. Colijn is daarvan geen voorstander, in tegenstelling tot het rapport van de AIV van afgelopen week waaraan hij heeft meegewerkt. Volgens Colijn vervagen door de ­stealthy JSF en de nieuwe precisiekernbom ‘de grenzen tussen strategische en niet-strategische wapens’.

Zowel Colijn, het rapport van de AIV ‘Kernwapens in een nieuwe geopolitieke werkelijkheid’ als Sigmar Gabriel dringt aan op een breder internationaal debat over wapenbeheersing. ‘Dat moet dan echt anders worden, een INF 2.0’, zegt Colijn, waarbij ook China, India en Pakistan worden betrokken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bewoners vluchten met wat eigendommen uit hun huis in Dnipro dat beschadigd raakte bij een Russische raketaanval.

NAVO-bondgenoten doen 'concrete toezeggingen' om Oekraïne meer luchtafweer te leveren

Tijdens een onlinezitting van de NAVO Oekraïne Raad hebben verschillende bondgenoten vrijdag ‘concrete toezeggingen’ gedaan over luchtafweer die ze aan Oekraïne kunnen leveren. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg na afloop.

Een anti-Israël spandoek op straat in Teheran, 19 april.

Israël en Iran vinden geitenpaadje uit escalatie, geen grote vergeldingsaanval

Israël heeft in de nacht van donderdag op vrijdag kleine luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse bodem. In Iran werd er nauwelijks aandacht aan besteed. Israël noch Iran heeft er belang bij de zaak nog hoger op te drijven.

Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’