Binnenland

Schietpartij bij Nederlandsche Bank in Amsterdam – Man doodgeschoten door politie

06-02-2019 19:58

De politie in Amsterdam heeft nabij De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Westeinde woensdagavond een 31-jarige Amsterdammer neergeschoten. Het slachtoffer overleed ter plekke aan zijn verwondingen, zei een woordvoerster van de politie. Ze kon nog niet zeggen of het slachtoffer een bekende was van politie en justitie. Een omstander is gewond geraakt en naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet bekend hoe deze persoon eraan toe is.

De politie kreeg rond 19.15 uur een melding dat er een persoon met een vuurwapen liep nabij de bank. Toen agenten ter plaatse gingen, kwam de verdachte met een wapen op ze af. De politie heeft vervolgens geschoten. Er is meerdere keren geschoten. Een woordvoerder kon niet zeggen of ook de man heeft geschoten, of alleen de agenten.

De Rijksrecherche doet onderzoek naar de toedracht van de schietpartij. Dat is gebruikelijk wanneer de politie heeft geschoten.

Volgens een woordvoerder van DNB heeft de zaak ‘naar het zich laat aanzien’ niets te maken met de bank. Hij wijst er nadrukkelijk op dat de politie de zaak nog onderzoekt.

Update: Man liep gewapend op agenten af, de agenten schoten hem neer. Man is inderdaad dood.

Update: politie bevestigt dat slachtoffer door politie is neergeschoten.

Update: ambulancepersoneel dat rond het slachtoffer stond is weer vertrokken. Lijkt er dus op dat slachtoffer dood is. Ook getuigen zeggen dat het slachtoffer dood is. Politie kan dit nog niet bevestigen.

Update: volgens een bron van het Parool zou de politie een verdachte hebben neergeschoten.

Bij de Nederlandse Bank aan het Westeinde in Amsterdam is geschoten. Er is tenminste één slachtoffer gevallen. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt, meldt AT5.

Een arrestatieteam is bij de bank aanwezig.

Volgens een getuige zou er ‘twintig keer zijn geschoten’.

Bij een tankstation in de buurt zou een auto zijn klemgereden door de politie.

Trams zijn stilgezet, reizigers mogen er niet uit.