Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Buitenland

Frankrijk maakt 24 april tot nationale herdenkingsdag Armeense genocide

Macron lost daarmee een verkiezingsbelofte in. Frankrijk heeft de volkerenmoord, anders dan Nederland, in 2001 erkend.

De Franse president Emmanuel Macron tijdens het diner van de CCAF.
De Franse president Emmanuel Macron tijdens het diner van de CCAF. Foto Ludovic Marin/Reuters

24 april wordt een Franse nationale herdenkingsdag voor de Armeense genocide. Dat heeft president Emmanuel Macron dinsdagavond aangekondigd tijdens een diner met de CCAF, een organisatie van de Armeense gemeenschap in Frankrijk. Hij lost daarmee een verkiezingsbelofte in uit 2017.

Op 24 april 1915 werd een groep Armeense intellectuelen door de Ottomaanse machthebbers bijeengedreven en geëxecuteerd in Constantinopel, tegenwoordig Istanbul. Volgens Armenië zijn 1,5 miljoen Armeniërs om het leven gekomen bij vervolgingen, gevangenzetting en executies die daarop volgden.

Erkenning

Frankrijk heeft de gebeurtenissen uit de Eerste Wereldoorlog in 2001 formeel erkend als genocide en was daarmee het eerste grote Europese land dat dat deed. De Turkse regering maakt daar nog altijd bezwaar tegen.

“Frankrijk is op de eerste plaats het land dat de geschiedenis in de ogen kijkt”, zei Macron volgens persbureau AFP tijdens het diner. Hij zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan al van zijn besluit op de hoogte gebracht te hebben. Die heeft het Franse besluit “sterk veroordeeld”, liet een woordvoerder weten aan persbureau Reuters.

Tijdens het diner stond de president ook stil bij de in oktober overleden Charles Aznavour, die als zoon van Armeniërs uitgroeide tot een legendarische chansonnier. Aznavours zoon Nicolas, eveneens aanwezig bij het diner, gaf Macron een duduk, een traditionele Armeense fluit van abrikozenhout.

Anders dan Frankrijk heeft de Nederlandse regering de Armeense genocide nog altijd niet erkend. Hoewel de Tweede Kamer vorig jaar bijna unaniem instemde met een motie die de gebeurtenissen aanduidt als volkerenmoord, spreekt het kabinet van “de kwestie van de Armeense genocide”.

Correctie 6 februari 2019: In een eerder bericht was de traditionele Armeense fluit duduk verkeerd gespeld. Dat is aangepast.