App herkent alle wanbetalers in een straal van 500 meter van je smartphone

China heeft een applicatie ontwikkeld die het mogelijk maakt om burgers met zware schulden te identificeren. De applicatie kan worden geactiveerd op WeChat, een van de meest populaire sociale media van China. De toepassing beweert alle slechte debiteuren binnen een straal van vijfhonderd meter van de smartphone met de applicatie te kunnen onthullen. De applicatie is ontwikkeld door specialisten bij de rechtbank van Hebei, de provincie rond de Chinese hoofdstad Peking.

Het programma maakte zijn debuut net voor de aanvang van het nieuwe Chinese jaar. Tijdens die periode proberen immers veel mensen hun schulden af te lossen, zodat ze het nieuwe jaar met een schone lei kunnen aanvangen.

Druk

“De applicatie heeft de bedoeling om burgers die hun schulden niet betalen, te identificeren en aan te wijzen,” verduidelijkt een woordvoerder van de rechtbank. “De applicatie plaatst de debiteuren in de schijnwerpers van hun sociale omgeving. Het zal de rechtbank helpen de schuldenaars aan te zetten zich in orde te stellen. De rechtbank wil daarbij gebruik maken van de druk van de samenleving en van mensen die de schuldenaars kennen.”

“Voorlopig werkt de aanvraag alleen voor vorderingen die de rechtbank eerder erkende,” zegt de Britse zakenkrant Financial Times. “Het initiatief valt niettemin binnen een reeks innovaties waarbij China op een twijfelachtige manier van nieuwe technologieën gebruikt maakt.”

“Eerder werden ook al massaal bewakingscamera’s geïnstalleerd. De overheid analyseert bovendien de communicatie op sociale media om signalen van ongepast gedrag te kunnen opvangen. Daarnaast is er nog het beruchte sociale kredietsysteem. China is uitgegroeid tot een proeftuin voor nieuwe technologieën waarmee overheden hun burgers kunnen controleren.”

Tests

Lokale kranten meldden dat de toepassing klokkenluiders zal aanmoedigen om debiteuren aan de kaak te stellen die wel de mogelijk hebben hun schulden te betalen, maar daartoe niet bereid zijn. Tests door de Financial Times zouden echter suggereren dat de applicatie niet zo krachtig is als men beweert.

“Maar toch onthult het programma voldoende informatie om doelwitten in ernstige verlegenheid te brengen,” zegt Lucy Hornby, correspondent van de Financial Times in China. “Onder meer de volledige naam van de debiteur wordt gegeven, samen met zijn woonadres en een aantal andere gegevens.”

De toepassing bleef wel beperkt tot informatie over personen die een dispuut voor de burgerlijke rechtbank verloren. Verdere details over de plannen met de nieuwe applicatie zijn niet bekend. Het blijft dan ook onduidelijk of alle schuldenaars in de database zullen verschijnen. Mogelijk zal de applicatie met bepaalde bedragen rekening houden.

Philip Liu, expert digitale uitdagingen aan de University of Peking, is van mening dat de database met debiteuren toegankelijk moet zijn voor de rechtbank en de politie. Dat zou volgens hem echter niet mogen gelden voor burgers.

Hij voegt eraan toe dat China innoverende technologieën op een dubbele manier inzet. Het land werkt na een reeks schandalen rond de verkoop van digitale data immers ook aan de ontwikkeling van toepassingen die de persoonlijke gegevens en privacy van zijn burgers moet versterken.

Meer