Direct naar artikelinhoud

D66-wethouder Rotterdam struikelt over vastgoeddeal

Adriaan Visser op archiefbeeld.Beeld ANP

Het Rotterdamse college heeft vandaag zijn meest ervaren wethouder zien vertrekken. Adriaan Visser (D66) heeft zijn ontslag ingediend nadat bekend werd dat hij geheime stukken uit een vastgoeddeal zou hebben gelekt. Hij was vanaf 2014 als wethouder werkzaam.

Het vertrek betekent een forse aderlating voor het brede college van Groenlinks, CU/SGP, D66, PvdA, CDA en VVD. Met zijn grote dossierkennis en gematigde positie diende Visser als het ‘cement’ binnen de coalitie: hij wist als verbindende factor alle brokken bij elkaar te houden.

Als wethouder van financiën, haven en grote projecten was hij onder meer belast met ingewikkelde dossiers als de verkoop van Eneco, de herinrichting van de Coolsingel, de Hoekse Lijn en Feyenoord City.

Vastgoeddeal

In het verleden hield Visser zich als topambtenaar bezig met een omstreden vastgoeddeal over de ontwikkeling van het zogeheten Schiekadeblok, vlakbij het centraal station. Volgens de Rotterdamse rekenkamer was de 52 miljoen euro die Rotterdam op tafel legde voor dat Schiekadeblok (dat moest transformeren tot een zakenwijk) veel te veel. Visser ontkent dat.

In zijn afscheidsbrief schrijft hij dat hij geprobeerd heeft de beeldvorming na het rapport bij te sturen. Doelend op het feit dat hij geheime stukken met de pers zou hebben gedeeld: “Ik heb daarbij gehandeld in een emotionele opwelling wat onverstandig was en dat had ik dan ook niet moeten doen.”

Hoewel hij politiek niet verantwoordelijk is, heeft Visser toch besloten de eer aan zichzelf te houden. “De berichtgeving over het Schieblok is mij niet in de koude kleren gaan zitten”, schrijf Visser aan de gemeenteraad, waar hij overigens nog wel voldoende steun had. “Met pijn in mijn hart ben ik zelf tot de slotsom gekomen dat ik voor mezelf geen mogelijkheid meer zie om de stad Rotterdam als wethouder te dienen.”

Hij sluit af met de woorden dat hij trots is op wat er in Rotterdam is bereikt. “Niets in deze stad gaat vanzelf.” Wie Visser gaat opvolgen, is nog niet bekend. 

Lees ook:

Rotterdam is niet meer de probleemstad van weleer

Rotterdam voert niet langer alle ‘foute lijstjes’ aan, maar de kloof tussen arm en rijk is in de tweede stad van Nederland wel groter geworden. Tot die conclusie komt zowel het Rotterdamse stadsbestuur zelf als de onafhankelijke Rekenkamer Rotterdam.