Achtergrond

CDA-opstand tegen Klimaatakkoord betekent eigenlijk dat CDA’ers regeerakkoord willen openbreken

05-02-2019 12:40

Het CDA-Limburg dient zaterdag een motie in op het landelijk partijcongres in Amsterdam die van groot belang lijkt voor de klimaatkoers van de partij. In de kern komt het er op neer dat ze willen dat de partij de ambities voor CO2-reductie omlaag bijstelt. Het voorstel kan rekenen op steun van alle lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen. Nog pikanter: feitelijk willen de CDA’ers het regeerakkoord openbreken.

Het Nederlandse klimaatbeleid is gericht op een CO2-reductie van 49 procent. In Europa zoekt het kabinet steun voor een verdere reductie tot 55 procent. De christen-democratische opstandelingen voelen daar niet voor en willen dat het kabinet zich aansluit bij de Europese doelen; ‘ook als dit lager is dan de ambities waar het kabinet nu vanuit gaat’. En daar komt het regeerakkoord om de hoek kijken zoals onze jonge vriend Sywert van Lienden ook opmerkt:

De Tweede Kamer kruist ondertussen dinsdagmiddag de degens met premier Mark Rutte en Klimaat-minister Eric Wiebes over het ontwerp-klimaatakkoord dat in december werd gepresenteerd. Ditmaal mét de fractieleiders van de vier regeringspartijen. Vorige week werd het debat nog afgeblazen, omdat zij tot ergernis van de oppositie niet waren komen opdagen en hun fractiespecialisten het woord wilden laten doen.

Dat gaat een leuk debat worden voor CDA-leider Sybrand Buma want de opstand van de 12 lijsttrekkers zal ongetwijfeld ter sprake komen. Wordt vanaf 16.15 vervolgd in de Nationale Vergaderzaal.

ANP/TPO