Start van hoofdcontent

Stad

nl

Studenten willen cameratoezicht, maar Duwo wil hen 'streetwise' maken

4 februari 2019, 19.22 uur · Aangepast 4 februari 2019, 19.35 uur

Studentenunie ASVA wil cameratoezicht na een aantal incidenten bij studentenflat Spinoza in Zuidoost. De gemeente en politie zouden daar echter geen toestemming voor hebben gegeven, studentenhuisvester Duwo vindt inmiddels dat studenten meer 'streetwise' moeten worden.

Dit weekend werd al bekend dat Duwo bewakers inzet bij de studentenflat. Eerder werd er namelijk een 35-jarige vrouw in de buurt doodgestoken, een studente werd van haar fiets getrokken en mishandeld en een andere studente werd in haar kamer geraakt door een kogel. 

Lees ook: Duwo zet bewakers in tegen onveiligheid studentenflat Daalwijk

Studentenunie ASVA vindt alleen bewakers niet genoeg en pleit voor beveiligingscamera's. 'We hebben meldingen gehad dat mensen werden nageroepen op straat, dat ze aangevallen waren en dat er inbraken waren', zegt Alba van Vliet van de ASVA. Bewoners van de studentenflat zijn ook een petitie voor cameratoezicht gestart. 

Duwo zegt eerder met de gemeente en politie over cameratoezicht te hebben gesproken, maar dat kon er uiteindelijk niet komen. 'Naar ons toe zijn ze daar wat gereserveerd in', zegt Herbert Scherer van Duwo. Hij zei dat Duwo ook bereid was om een groot deel van het cameratoezicht te betalen.

Scherer denkt dat internationale studenten misschien een verkeerde verwachting hebben van Zuidoost. 'Wij denken ook na, kunnen we niet beter aan voorlichting doen, samen met onderwijsinstellingen bijvoorbeeld. Om mensen wat meer streetwise te maken. Hou er rekening mee dat er hier in deze wereldstad, helaas, af en toe gekke dingen gebeuren.'

Lees ook: Angst bij internationale studenten in beschoten flat Daalwijk

Een van de internationale studenten zegt wel op de hoogte te zijn geweest van de reputatie van de Bijlmer. 'Dus ik wist hoe het er vroeger was, maar ik had iets veel beters verwacht.' Ze verhuist daarom naar haar thuisland, Finland. 'Ik wil gewoon niet het volgende slachtoffer zijn.'

De gemeente kon vandaag nog niet op de kwestie reageren.