Start van hoofdcontent

Stad

nl

Coalitiepartijen willen uitleg nu brandweerlieden vertrouwen in korpsleiding opzeggen

4 februari 2019, 16.59 uur · Aangepast 4 februari 2019, 17.26 uur

Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP willen weten hoe groot de groep brandweerlieden is die geen vertrouwen meer heeft in de korpsleiding.

Dat blijkt uit vragen die de partijen hebben gesteld aan het college.

Die vragen volgen na berichtgeving over een brief van ontevreden brandweerlieden, die in handen is van AT5. In de brief geeft een groep aan niet meer te willen zwijgen en over acties na te denken. Bronnen laten aan AT5 weten dat het om een aanzienlijke groep gaat, maar het precieze aantal is nog onbekend. 

Lees ook: Grote groep brandweerlieden zegt vertrouwen op in korpsleiding

Negatief
Volgens de ontevreden brandweerlieden wordt het rapport van strategisch adviseur Peter van Uhm, waarin hij stelt dat er weer gebouwd moet worden aan het vertrouwen, niet gerespecteerd door de korpsleiding. Volgens hen blijft de korpsleiding zich negatief uitlaten over de brandweer, zoals onlangs in het tv-programma Buitenhof en in Het Parool zou zijn gebeurd. 

De vier politieke partijen willen nu weten of deze brief consequenties heeft in de ontwikkeling om de brandweer te moderniseren. Ook willen de partijen weten of de brief gevolgen heeft voor het doorvoeren van de aanbevelingen die Van Uhm heeft gedaan. 

Lees ook: Halsema na opzeggen vertrouwen brandweerlieden: dossier heeft mijn aandacht

Brandend pand
Vakbond CNV maakt zich zorgen over de veiligheid van de brandweerlieden. In een bericht op hun eigen website zegt vakbondsbestuurder Bart Schnoor: 'Als er zo weinig vertrouwen is in de korpsleiding, kunnen de medewerkers er niet meer van op aan dat ze hun werk veilig kunnen doen. Die brandweerlieden moeten nu een brandend pand in terwijl de interne verhoudingen beroerd zijn. Je moet in zo’n geval kunnen rekenen op de organisatie.'

Burgemeester Femke Halsema liet eerder vandaag aan AT5 weten dat het brandweerdossier haar volle aandacht blijft hebben. De ondernemingsraad van de brandweer zegt gewoon in gesprek te willen blijven met de korpsleiding.