Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel in Japan om goede handelsrelatie te bevestigen

Kort nieuws - 4 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel arriveert vandaag in Japan voor een tweedaags bezoek, waarmee beide landen hun nauwe banden willen laten zien in de "moeilijker geworden" internationale politiek, zoals het in Berlijnse regeringskringen heet.

Afgelopen vrijdag trad het handelsverdrag tussen Japan en de EU in werking, dat de EU en de Duitse regering prijzen als "een duidelijk signaal tegen protectionisme". Het moet tegenwicht bieden tegen de nationalistische handelspolitiek van de Amerikaanse president Trump. 

Duitsland en Japan kunnen de motor worden van een internationale orde die de wereld dringend nodig heeft, zo formuleerde minister van Buitenlandse Zaken Maas het vorig jaar. Japan hecht eveneens veel waarde aan de relatie met Duitsland. Merkel wordt in Japan met alle eer ontvangen en heeft een ontmoeting met keizer Akihito. Met minister-president Abe zal Merkel onder meer over Noord-Korea en China spreken en over de G20-top die in juni in Osaka plaatsvindt.

De kanselier wordt begeleid door een handelsdelegatie. Het handelsvolume tussen Duitsland en Japan is de afgelopen jaren flink gestegen, van 37,2 miljard euro in 2015 naar 42,5 miljard in 2017. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger