E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 4 februari 2019
Beste lezer,

Toerisme en schendingen van mensenrechten. Een onmogelijke combinatie.

Vorige week kwamen we naar buiten met een brief die we, samen met de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq, Een Ander Joods Geluid en Article1, naar toerismegigant Booking.com stuurden.
We riepen Booking.com op te stoppen met het aanbieden van accommodaties in de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en op de Golan.
Overzicht van toeristische accommodaties in de illegale Israëlische kolonie Kfar Adumim, aangeboden via Booking.com.
De kolonies zijn illegaal volgens het internationaal recht, en de bouw ervan wordt krachtens het Statuut van Rome beoordeeld als een oorlogsmisdaad.

Tot dusver heeft Booking.com niet op de brief gereageerd.

Rutte op bezoek bij Booking.com

Toevallig brengt Rutte aanstaande woensdag 6 februari een bezoek aan het hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. Hij krijgt er een rondleiding en spreekt met werknemers.

Het is “staand Nederlands beleid” om zakendoen met de nederzettingen te ontmoedigen. Maar wat zal de boodschap van premier Rutte aan Booking.com zijn?
SP-Kamerlid Sadet Karabulut heeft er inmiddels Kamervragen over gesteld:

Is de Minister-President, die woensdag 6 februari spreekt met Booking.com, bereid om Booking.com die dag te ontmoedigen zaken te doen met illegale nederzettingen? Zo nee, wanneer wordt dat dan wel gedaan?
Door toch zaken te doen met de Israëlische kolonies draagt Booking.com bij aan de normalisering en groei van een illegale praktijk.
Groei van het aantal kolonisten in de bezette Palestijnse gebieden.
Daarnaast verspreidt het bedrijf valse informatie over de locaties van hotels en appartementen. Zo situeert Booking.com de illegale kolonies in ‘Israël’. Daarmee worden toeristen misleid: in werkelijkheid liggen de accommodaties in bezet Palestina.

Actie Amnesty International

Ook Amnesty International stelde vorige week de activiteiten van bedrijven als Booking.com aan de kaak.

In het rapport Destination: Occupation beschrijft Amnesty de rol die de vier marktleiders in het online toerisme (Booking.com, TripAdvisor, Airbnb en Expedia) spelen in de promotie van de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Amnesty begon een actie waarbij e-mails kunnen worden gestuurd aan Gillian Tans, CEO van Booking.com BV. In de e-mail wordt Booking.com gevraagd niet langer accommodatie aan te bieden in de nederzettingen. Wij roepen je op deze emailactie te steunen.
Campagnevideo van Amnesty International

Excursie naar Khan al-Ahmar

Hoe dicht toeristische aanbieders aanschurken tegen de verdrijving van de lokale Palestijnse bevolking, beschrijft Amnesty in een case study over Khan al-Ahmar. Dat Palestijnse dorp dreigt door Israël van de kaart te worden geveegd om ruimte te bieden aan uitbreiding van Israëlische kolonies zoals Kfar Adumim.

Desondanks bieden alle vier de online platforms accommodaties aan in of rond Kfar Adumim, naast een breed assortiment aan excursies. Zo promoot TripAdvisor onder meer een nationaal park, een museum, een woestijntocht en een bijbels themapark. Al die overnachtingen en excursies spelen zich af op land waarvan de Palestijnse bevolking eerder werd verdreven.
Ook de PvdA-Kamerleden Van den Hul en Moorlag stelden inmiddels Kamervragen over Booking.com. Een van hun vragen heeft betrekking op de brief die The Rights Forum en drie andere organisaties aan Booking.com stuurden.

“Heeft u contact gehad met (één van de) vier mensenrechtenorganisaties die de Nederlandse website Booking.com in een brief hebben opgeroepen geen hotelkamers en appartementen in Israëlische nederzettingen aan te bieden? Zo nee, op welke termijn denkt u dat te doen? Zo ja, bent u bereid deze organisaties te ondersteunen in hun contact met Booking.com?”

We zijn benieuwd naar het antwoord...
 
Dank je wel voor je steun
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door